Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TAKTO si česká miss materstvo nepredstavovala! Pre genetickú poruchu bábätka má šialený režim!
Zdielať na

TAKTO si česká miss materstvo nepredstavovala! Pre genetickú poruchu bábätka má šialený režim!

Zdroj: Instagram/VK

Sú to už štyri mesiace, čo nastal najkrajší moment v živote finalistky českej miss "z decáku", ako Veroniku Kašákovú u susedov volajú preto, že vyrastala v detskom domove. Nejde pritom rozhodne o zisk korunky krásy, ale o narodenie synčeka. Žiaľ, radosť trvala len pár dní a prišiel šok.

Modelka a zakladateľka nadácie, 31-ročná Veronika Kašáková má od svojej mamy ďaleko. Drogovo závislá prostitútka svoje dve malé deti opustila bez varovania a tak Veronika s bratom vyrastala od 4 rokov v detskom domove. Traumatizujúca skúsenosť ju, našťastie, nijako nepoznačila, práve naopak - vyštudovala pedagogickú školu a stala sa učiteľkou v škôlke. Jej lásku k deťom malo zavŕšiť narodenie vlastného bábätka. V polovici februára sa konečne dočkala - narodil sa jej synček Matyáš.

Už po pár dňoch ale prišiel na základe testu krutý verdikt - genetická porucha zvaná fenylketonúria. "Je to vzácne dedične ochorenie metabolizmu. V chorej pečeni mu nefunguje enzým, ktorý štiepi jednu z aminokyselín, tzv. fenylalanín. Aminokyseliny sú pritom obsiahnuté v bielkovinách, ktoré prijímame v jedle a sú aj v materskom mlieku," hovorí už vyrovnane naštudovaná mama Veronika, no prvé dni po diagnostikovaní bola na dne. 

Toto o sebe prezradila Veronika v rozhovore krátko predtým, ako sa jej podarilo otehotnieť:

Až postupne, nepochybne aj vďaka zdieľaniu príbehu a podporným slovám žien s podobnou skúsenosťou, zistila, že sa dá fungovať aj s touto diagnózou, akurát je to mnohonásobne náročnejšie. Veronika v podstate nerieši nič iné, ako výživu svojho synčeka. Po každom jedle ho musí vážiť a ide skutočne o každý gram. "Vážim ho kdekoľvek a kedykoľvek, keď sa rozhodneme niekam vyraziť, ale asi pochopíte, že sa nám veľmi nikam nechce," napísala Veronika v instastories o realite svojich dní. Na Instagrame zverejnila papiere s harmonogramom a zápismi o kŕmení syna, presný čas a prírastok na váhe. Materské mlieko, umelé mlieko a aminokyselinové doplnky výživy, dokola a dokola.

Matyáš sa má aj vďaka obetavej mame, našťastie, k svetu a je to rozkošný chlapček:

Matyáš v živote neochutná kopu vecí, ktoré sú pre drvivú väčšinu ľudí prirodzenou súčasťou života, no aj tak bude môcť v rámci možností normálne fungovať. Kým na to ale príde sám, bude svojich rodičov naplno zamestnávať. Hoci sa o neho stará predovšetkým mama, ani otec nestojí bokom. "Naša konverzácia cez esemesky s mojím priateľom sa scvrkla na poznámky o vážení nášho chlapčeka," priznala modelka trpkú realitu. Útechou je ale pre rodičov nepochybne to, že synčekovi sa darí prospievať a na prvý pohľad by rozhodne nikto žiadnu abnormalitu netipoval. To, čo sa teraz javí byť šialený systém, bude onedlho rutina a snáď ustúpi do úzadia pri všetkej radosti, ktorú bábo rodičom prinesie.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie