Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Boj o prvenstvo! Po prvýkrát sa má nakrúcať vo vesmíre, Tomovi Cruisovi ale šliapu na krk Rusi!
Zdielať na

Boj o prvenstvo! Po prvýkrát sa má nakrúcať vo vesmíre, Tomovi Cruisovi ale šliapu na krk Rusi!

Archívna reportáž

Ešte tento rok sa má udiať vo filmovom svete niečo doteraz nevídané. Po prvýkrát by sa mal nakrúcať hraný film na skutočnej vesmírnej stanici. Akurát, že to vyzerá na tak trochu studenú vojnu na striebornom plátne.

Podľa predbežných ifnromácií by mal ruský režisér a vybraná herečka, prípadne aj doprovod zahŕňajúci neznámy počet osôb, 5. októbra vyštartovať z kozmodromu Bajkonur na ISS, aby tam vyrobili film s pracovným názvom Vyzov (Výzva), píše portál CNN. Podobne plánoval nakrúcať v kozme aj slávny hollywoodsky herec Tom Cruise. A malo by sa tak stať taktiež ešte tento rok, ale vyzerá, že príde o prvenstvo, o čo hercovi a producentom i tvorcom filmu zrejme šlo.

Informáciu o začiatku nakrúcania filmu zverejnila ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorá populárnu herečku Juliju Peresild (36) a uznávaného režiséra Klima Šipenka (37) zaradí medzi ostatných členov posádky vesmírnej lode Sojuz MS-19. Obidvaja museli, samozrejme, prejsť prísnym konkurzom. Odborníci posudzovali oboch nielen z umeleckej stránky, ale museli sa dať testovať aj po zdravotnej, telesnej aj motorickej stránke. Od 1. júna budú musieť absolvovať aj špeciálny výcvik na centrifúgach, vibračných prístrojoch a aj nácvik manipulácie s padákom v zariadení zameranom na lety do vesmíru. Podobne, ako to absolvujú aj skutoční kozmonauti.

Tom Cruise sa nebojí ničoho:

​Preprava a pobyt týchto dvoch umelcov bude iste tou najdrahšou položkou filmového natáčania. Nie je preto až takým prekvapením, že jedným z producentov je Dmitrij Rogozin, šéf Roskosmosu. Podieľať na produkcii by sa mala aj ruská televízia Prvý kanál a ruské filmové štúdio Yellow, Black and White. Výber režiséra Šipenka zrejme vyplynul aj z faktu, že pred štyrmi rokmi natočil film odohrávajúcim sa vo vesmíre Saljut-7, ocenený Zlatým orlom, pojednávajúcim o záchrane orbitálnej stanice. Vychádzal zo skutočnej udalosti. V polovici osemdesiatych rokov stratil vtedy ešte existujúci Zväz sovietskych republík kontrolu nad touto stanicou. Mladý režisér, ktorý vyštudoval filmovú školu v Kalifornii, má zrejme k vesmírnej tematike blízko a navyše má skúsenosti aj z nakrúcania tohto žánru.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tom Cruise (@tomcruise)

Bude zaujímavé, ako zareaguje režisér Doug Liman a herecká hviezda Tom Cruise, ktorí oznámili vlani v lete podobný zámer natáčať film na vesmírnej stanici v októbri 2021. Tento filmový projekt zaštítila NASA a Muskov SpaceX. Zatiaľ je ticho, ale dá sa predpokladať, že im v rámci prestíže bude záležať na tom, kto to dokáže ako prvý. Boj o prvenstvo sa tak zo súťaže dvoch veľmocí v rámci dobíjania kozmu v päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, USA a Ruska (vtedy ZSSR), odohrá teraz medzi filmovými štúdiami a ich ambíciami byť v kozme prvými. V apríli roku 1961 sa stal prvým človekom, ktorý vyletel do vesmíru a vrátil sa živý späť, Jurij Gagarin. Je otázkou, či bude na 60. výročie prvým vesmírnym hercom Američan Tom Cruise alebo Ruska Julija Peresild. Žeby mali dámy prednosť..?

Súvisiace články

Najčítanejšie