Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrela držiteľka Oscara, skvelá komediálna herečka
Zdielať na

Zomrela držiteľka Oscara, skvelá komediálna herečka

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Prvý májový deň prišla smutná správa pre milovníkov filmov najmä 80. a 90. rokov. Na večnosť odišla herečka, ktorá nikdy nebola hviezda hlavných postáv, no aj tak bola nezabudnuteľná. Dokonca zažiarila natoľko, že získala aj Oscara. Olympia Dukakis zomrel vo veku 89 rokov.

Správu o skone Olympie Dukakis oznámil jej o šesť rokov mladší brat Apollo Dukakis. Dôvod úmrtia neuviedol, herečke sa však už dlhšie zhoršoval zdravotný stav, kvôli čomu sa o ňu starali pracovníci hospicu u nej doma. O necelé dva mesiace by oslávila rovných 90 rokov života. Manžel Olympie Dukakis, taktiež herec, Louis Zorich, zomrel pred vyše dvomi rokmi, po oboch zostali tri deti a štyri vnúčatá.

Najväčšiu slávu priniesla tejto Američanke s gréckym pôvodom rola matky v romantickej komédii Pod vplyvom splnu (Moonstruck), za ktorú získala v roku 1989 Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Významných ocenení a nominácií vo svojom živote získala viacero.

Pripomeňte si Olympiu v jednej scéne z komédie Pozri, kto to hovorí:

"Moja drahá sestra dnes ráno zomrela v New Yorku. Po mnohých mesiacoch zhoršujúceho sa zdravotného stavu konečne odpočíva v pokoji so svojím Louisom," oznámil s ľútosťou jej brat Apollo na sociálnej sieti. Olympia prežila bohatý život naplnený prácou pre divadlo aj film, ktorú milovala. Herečkou túžila byť už od detstva, v čom ju jej rodičia veľmi nepodporovali. Patrili medzi gréckych prisťahovalcov s konzervatívnym patriarchálnym zmýšľaním. Vyštudovala preto fyzioterapiu na Boston University a istý čas v tomto obore aj pracovala. Až neskôr vyštudovala aj herectvo na rovnakej univerzite.

My beloved sister, Olympia Dukakis, passed away this morning in New York City. After many months of failing health she is finally at peace and with her Louis.

Uverejnil používateľ Apollo Dukakis Sobota 1. mája 2021

Svoju hereckú kariéru na divadelnom javisku začala v roku 1961 v letnom divadle Williamstown v Massachusetts. O rok neskôr sa vydala za herca Louisa Zoricha a obaja zasvätili dlhé roky života divadlu. Založili spolu dve divadelné spoločnosti, kde bola Dukakis aj umeleckou šéfkou. Vo filme sa začala objavovať od roku 1963. V tomto roku získala aj cenu Obie za vynikajúci výkon vdovy vo filme A Man´s A Man. To najvyššie ocenenie Oscara získala až vo svojich 56 rokoch. "Kto vie, ako sa to stalo? Náhoda, osud, alebo trochu z oboch. Ale som veľmi rada, že som natočila Pod vplyvom splnu. Znamenalo to, že som sa ďalší deň prebudila a konečne som bola schopná zaplatiť účty," vtipne pred rokmi poznamenala v rozhovore pre Guardian.

Na divadelných doskách stála Olympia Dukakis poslednýkrát v roku 2013, vo filme Not To Forget sa objavila ešte v roku 2019. Dokumentárny film o jej živote Olympia, s viacerými hviezdami ako Whoopi Goldberg či Lainie Kazan, mal premiéru v roku 2018. "Bola to neuveriteľná herečka a hrala moju matku. Ešte pred tromi týždňami sme sa rozprávali," spomína na ňu Cher, ktorá získala Oscara za hlavnú rolu vo filme Pod vplyvom splnu. Sústrasť vyjadrili aj Viola Davis či Rosie O´Donnell, ktoré ocenili obrovský talent zosnulej herečky. Vynikajúce výkony podala Dukakis aj vo filmoch Pozri, kto to hovorí, Profesor Holland, Oceľová magnólia či Mocná Afrodita. V máji roku 2013 bola ako 2 498. hviezda zvečnená aj ona na hollywoodskom chodníku slávy.

Súvisiace články

Najčítanejšie