Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutné priznanie Lujzy Garajovej Schramekovej - psychický kolaps a nutná pomoc odborníkov!
Zdielať na

Smutné priznanie Lujzy Garajovej Schramekovej - psychický kolaps a nutná pomoc odborníkov!

Archívna reportáž

Herečka, moderátorka a najmä skvelá stand up komička Lujza Garajová Schrameková patrí medzi najobľúbenejšie tváre aj divákov televízie JOJ, kde žiarila nielen v šou Česko Slovensko má talent, ale aj ako hlavná hviezda obľúbeného seriálu Naši. Zrejme nikomu by ani nenapadlo, že táto vtipná, večne usmiata žena si ostatné mesiace prešla psychickým peklom.

Lujza Garajová Schrameková sa úprimne otvorila pre Denník N, kde priznala, že už na jeseň musela vyhľadať psychologičku. Psychicky sa jej priťažilo už po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, veľmi prežívala aj voľby a pandémia a opatrenia s ňou spojené boli už len posledným klincom. Lujza si predstavovala, ako to aj s rodinou hravo zvládnu, no realita bola iná, rozhodne aspoň v jej vnímaní.

Hoci spočiatku nevnímala problém tak vážne, vravela si, že pár týždňov predsa lockdown prežijú všetci v pohode, postupne prichádzalo uvedomenie, že to tak rýchlo možno neprejde. Naplno si uvedomila problém v septembri, keď začala jej dcérka Grétka chodiť do školy. "Išla som ju zaniesť do školy a vedela som, že sa potom musím rýchlo niekde schovať, lebo som vždy celú cestu domov preplakala – keď som prišla domov, mala som úplne premočené rúško," hovorí o ťažko vysvetliteľných pocitoch, ktoré nemali úplne konkrétny dôvod.

Lujza bola v jednom momente extrémne vyťažená, z toho následne padla v rámci lockdownu do akéhosi prázdna:

"Neplakala som preto, že by sa niečo stalo alebo že by ma trápilo niečo konkrétne. Bol to len smútok. A to ma začalo desiť – že plačem bezdôvodne. Stačil jediný manželov pohľad, ktorý sa mi zdal kritický," opisuje pocity, s ktorými sa zrejme dokážu po poslednom roku stotožniť mnohé ženy, na ktoré sa vyvinul obzvlášť veľký tlak. V decembri mal jej manžel pozitívny test na covid a na pár týždňov sa uzavreli pred svetom. Bez Vianoc, bez štedrej večere, bez osláv. Na Lujzo všetko doľahlo a zažila panický atak. "Ten strašný strach, keď neviete, či sa nadýchnete, a netušíte, čo sa s vami deje. Necítite bolesť, takže viete, že by to nemal byť infarkt, ale neviete sa nadýchnuť a neviete, čo máte robiť," priblížila Lujza desivé pocity, ktoré dokáže navodiť zlomená psychika.

Po dlhom otáľaní sa rozhodla pre pomoc psychologičky, no nezvolili pomoc antidepresív či iných liekov. "Terapia, na ktorú som chodila, má názov symbolicko-relaxačná. Základom bolo, aby som sa naučila relaxovať.  Keď sa dnes večer zavriem do izby, už viem, že to nie je nič zlé – nie som o nič horšia matka, horšia manželka alebo horší človek, ak práve v tej chvíli nevarím a neupratujem, teda nerobím niečo pre niekoho iného. Jednoducho týchto 10 minút som sama a mám pokoj," priblížila Lujza jednu z ciest, ako psychike pomôcť. No pomáha jej aj to, že už nič neplánuje, nemôže byť potom sklamaná, ak to nevyjde. "Priznám sa, že momentálne žijem v akejsi bubline vo svojej hlave a dokážem riešiť len strašne málo vecí. Lebo inak by som sa už z toho asi zbláznila," hovorí úprimne sympatická Lujza a povzbudzuje ľudí v tom, aby sa nehanbili svoje psychické problémy riešiť s odborníkom. Niekedy jednoducho inej cesty niet a nie je dôvod sa za to hanbiť.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie