Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ceny OSCAR sú rozdané, týmto hviezdam a tvorcom pribudla vzácna zlatá soška!
Zdielať na

Ceny OSCAR sú rozdané, týmto hviezdam a tvorcom pribudla vzácna zlatá soška!

Tohtoročné udeľovanie bolo iné ako jeho predošlé ročníky, a to nielen kvôli pandemickým opatreniam, ale aj pre nové témy, ktoré Oscarmi 2021 rezonovali. Tak, ako v spoločenskom dianí či politike, aj filmovú produkciu poznačili otázky týkajúce sa ekológie, rasizmu či feminizmu. Práve nedostatok rasovej rôznorodosti bola dôvod sťažnosti, ktorú istá časť verejnosti dlhé roky adresovala ich organizátorom. Tento ročník odovzdávania Cien Akadémie by sa tak dal nazvať prelomovým aspoň z tohoto hľadiska, aj keď ocenenia za herecké výkony si napokon odniesli známe hollywoodske stálice.

Dňa 25. apríla 2021 sa na hlavnej železničnej stanici Union Station v Los Angeles rozdávali prestížne sošky Oscarov. Okrem netradičného miesta mnohých príjemne prekvapili aj ich víťazi. Cenu za najlepší film si odniesla doteraz  verejnosti pomerne neznáma režisérka čínskeho pôvodu Chloe Čao, kým za herecké výkony si sošky Oscara odniesli už tradiční hollywoodski matadori ako Francis McDermond či Anthony Hopkins. Práve ocenenie posledného spomínaného herca bol jedným z momentov, keď sa dala dusná atmosféra medzi určitou časťou prítomných krájať.

Cenu Akadémie za najlepší film získala snímka s ekologickou tematikou Krajina Nomádov od režisérky Chloé Čao, ktorá zachytáva kočovanie členov starnúcej generácie Američanov naprieč USA. V tejto dráme sa hlavnej úlohy, ovdovenej šesťdesiatnici Fern, zhostila a tiež zvíťazila skvelá Frances McDormand. Tá nachádza v živote nový zmysel práve vďaka cestovaniu v bielej dodávke a stretáva sa s podobne zmýšľajúcimi novodobými "kočovníkmi". Krajina nomádov zvíťazila v konkurencii snímok The Father, Judas and the Black Messiah, Mank, Minari, Nádejná mladá žena, Sound of Metal a Chicágsky tribunál. Mnohými cenami ovenčená herečka si tak na poličku môže hrdo vyložiť svojho prvého Oscara nielen za víťazný film, ale aj jej výkon v ňom. 

​Ikonický herec Anthony Hopkins, ktorý už jednu sošku Oscara doma má, a to za výkon vo známom filme Hannibal, sa vo veku 83 rokov dočkal aj druhého významného ocenenia. Porota Cien Akadémia mu ho udelila za jeho výkon vo filme The Father od režiséra Floriana Zellera, v ktorom stvárňuje staršieho muža, pasujúceho sa s následkami demencie. V rovnakej kategórii boli nominovaní aj Gary Oldman (Mank), Steve Yeun (Minari), Riz Ahmed (Sound of Metal) a tiež posmrtne sa o sošku Oscara uchádzal aj Chadwick Boseman za úlohu Leeveho Greena vo filme Ma Rainey - matka blues. Práve talentovaný herec, ktorého život si rakovina zobrala v roku 2020 príliš skoro, iba vo veku 43 rokov, bol horúcim kandidátom na víťaza. Avšak potom, ako herec Joaquinn Phoenix ohlásila víťazstvo Hopkinsa, kamera zachytila sklamané tváre v tábore tvorcov filmu o bluesovej legende Ma Rainey, ktorého predlohou bolo známe divadelné predstavenie. Azda najviac rozčarovaný bol známy dídžej a zakladateľ skupiny The Roots, Ahmir Khalib Thompson, profesionálne známy ako Questlove. Samotný víťaz Anthony Hopkins sa odovzdávania osobne nezúčastnil.

Víťazov, aj prehľad rób si môžete pozrieť TU.

"To je najhorší televízny koniec od čias Game of Thrones," zavtipkoval si na Twitteri na margo ocenenia za najlepší herecký výkon redaktor LA Times Matt Brennan. Podobne reagovali aj mnohí iní, ktorí videli favorita v zosnulom Chadwickovi, avšak Hopkins podľa mnohých filmových odborníkov získal Oscara zaslúžene a jeho výkon  v spomínanej snímke je toho dôkazom. Mnohí diváci si už azda aj za posledné roky zvykli, že podobné udeľovania cien sú častokrát viac o spoločenských otázkach a politike, ako o umeleckých výkonoch. Ani v kategórii za najlepší cudzojazyčný film sa nediali veľké prekvapenia, favoritom bola dánska snímka Chľast režiséra Thomasa Vinterberga v hlavnej úlohe s Madsom Mikkelsenom a jej tvorcovia si pozlátenú sošku aj právom do malej európskej krajinky odniesli.

​Celý ceremoniál sa vysielal simultánne z rôznych miest na svete, avšak centrom diania bola tento rok známa losangleská vlaková stanica postavená v znamenitom art deco štýle. Okrem iného sa štáb nachádzal aj vo filmovom inštitúte v Londýne či v budove divadle juhokórejskom Soule. Tradičné miesto konania, losangleské divadlo Dolby Theatre, tento rok tak zívalo prázdnotou. Je v tom azda aj skrytá symbolika, keďže samotné posolstvo udeľovania Oscarov už nie je podľa mnohým tým, čím bývalo. To, či sa nový koncept ujme a udrží pozornosť a zájuem verejnosti, však ukážu až najbližšie ročníky.

Zoznam víťazov vo všetkých 23 kategóriách:

Film: Zem nomádov

Réžia: Chloé Čao (Zem nomádov)

Herec v hlavnej úlohe: Anthony Hopkins (The Father)

Herečka v hlavnej úlohe: Frances McDormandová (Zem nomádov)

Herec vo vedľajšej úlohe: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Herečka vo vedľajšej úlohe: Jun Jo-džong (Minari)

Cudzojazyčný film: Chľast (Dánsko)

Pôvodný scenár: Nádejná mladá žena

Adaptovaný scenár: The Father

Animovaný celovečerný film: Duša

Animovaný krátkometrážny film: If Anything Happens I Love You

Celovečerný dokumentárny film: Moja učiteľka chobotnica

Krátkometrážny dokumentárny film: Colette

Krátky film: Vzdialené svety

Hudba: Duša

Pôvodná pieseň: Fight for You (Judas and the Black Messiah)

Zvuk: Sound of Metal

Výprava: Mank

Kamera: Mank

Masky: Ma Rainey - matka blues

Kostýmy: Ma Rainey - matka blues

Strih: Sound of Metal

Vizuálne efekty: Tenet

Súvisiace články

Najčítanejšie