Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Perly kinematografie 2020! TOTO sú nominácie na Oscara za réžiu a pre najlepší film!
Zdielať na

Perly kinematografie 2020! TOTO sú nominácie na Oscara za réžiu a pre najlepší film!

V nedeľu vyvrcholí ročné čakanie na najprestížnejšie ceny vo svete filmu. O nominovaných a ocenených rozhoduje udeľuje Akadémia filmových umení a vied už od roku 1929. Tento rok sa koná večer plný hviezd v losangeleskom Dolby Theatre o dva mesiace neskôr ako obvykle, pochopiteľne, pre pandémiu.

Každá zlatá soška "strýka Oscara" je nesmierne cenná, no predsa len niektoré majú o niečo väčšiu váhu. Hoci každý film, ktorá ocenenie získa, to s hrdosťou uvádza pri každej príležitosti, no nie je celkom to isté, či ho získa napríklad za strih, alebo za réžiu. Spolu s réžiou je rozhodne najcennejšia soška za najlepší film. Toto sú tohtoroční nominovaní v oboch najprestížnejších kategóriách.

O ocenenie pre najlepšieho režiséra bojuje dánsky režisér Thomas Vinterberg, ktorému opätovné spojenie so skvelým hercom Madsom Mikkelsenom opäť vyšlo. Nomináciu si vyslúžil za drámu s názvom Chľast

Po šesťročnej pauze sa k nakrúcaniu filmov vrátil úspešný režisér David Fincher. Svet filmu obohatil životopisnou drámou Mank v čiernobielom prevedení, prekvapujúco tak vystúpil zo svojho obvyklého sveta kriminálok. 

Tretím nominovaným je americký režisér kórejského pôvodu Lee Isaac Chun. Jeho film Minari stvárňuje dramatický príbeh o rodine kórejských prisťahovalcov, ktorí prišli hľadať šťastie do USA. 

Medzi nominovanými sú aj dve ženy - prvou je čínska režiséra Chloe Zhao, ktorá bojuje o Oscara s filmom Krajina nomádov. Jej nomináciou sa prepisuje história - medzi uchádzačmi o zlatú sošku je historicky prvou ženskou režisérkou ázijského pôvodu.

Piatou nominovanou na ocenenie Akadémie za réžiu je tiež žena. Londýnčanka Emerald Fennel nakrútila film Nádejná mladá žena. Tiež si pripisuje podobné prvenstvo, ako Chloe Zhao, akurát, že Fennel je prvou nominovanou Britkou na túto prestížnu cenu. Okrem réžie si vyskúšala už aj herectvo a písanie scenárov.

Pozrite sa, čo bude tento rok hviezdam na Oscaroch chýbať:

​O najlepší film roku zabojuje snímka s názvom Otec s nominovanými hercami Anthony Hopkinsom a Oliviou Colman. Ide o príbeh starnúceho otca, ktorá odmieta akúkoľvek pomoc od svojej dcéry.

Druhým nominovaným filmom je Judas and the Black Messiah (Judáš a čierny Mesiáš). Ide o životopisnú drámu o zrade lídra politickej strany Čierni panteri informátorom FBI.

Životopisný je aj tretí nominovaný film Mank. Na základe skutočných udalostí rozpovedá príbeh scenáristu slávneho filmu Občan Kane, Hermana J. Mankiewicza.

Štvrtá nominovaná je snímka Minari o kórejskej rodine, ktorá sa snaží zhmotniť svoj americký sen - rozbehnúť v 80. rokoch minulého storočia farmu v Arkansase. 

Piaty nominovaný film za uplynulý rok je dielo s názvom Krajina nomádov, ktorý o Oscara bojuje aj v ďalších piatich kategóriách. Ide o príbeh modernej "nomádky", ktorá cestuje a žije naprieč štátmi amerického západu.

O žene je aj ďalší nominovaný film s názvom Nádejná mladá žena o Kassandre, ktorú v minulosti zasiahla tragická udalosť. So svojou ženskou prefíkanosťou sa vydáva na cestu za pomstou.

Celkom iný príbeh rozpráva siedmy nominovaný film Sound of Metal. Ide o dramatický príbeh profesionálneho bubeníka, ktorý náhle stráca svoju najväčšiu zbraň - sluch. 

O Oscara bojuje aj dráma Chicagský tribunál podľa skutočných udalostí. Úžasné herecké výkony a ešte lepšia réžia a scenár si vyslúžili aj obdiv u divákov i kritiky. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie