Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Smutná správa pre fanúšikov filmu. Zomrel skvelý herec (†54) známy zo série Černobyľ, aj Harry Potter
Zdielať na

Smutná správa pre fanúšikov filmu. Zomrel skvelý herec (†54) známy zo série Černobyľ, aj Harry Potter

Zdroj: SITA

Známy britský filmový a divadelný herec, ktorého v posledných rokoch preslávila najmä úloha nevrlého sovietskeho jadrového inžiniera v minisérii Černobyľ (2019) zomrel na komplikácie spôsobené nádorom na mozogu. Okrem minisérie o černobyľskej trédii ho môžu diváci poznať aj z obľúbenej „potterovky“ Harry Potter a Polovičný princ z roku 2009.

Vo veku 54 rokov zomrel britský herec Paul Ritter, ktorý stvárnil množstvo divadelných, filmových i seriálových postáv. Smutnú správu o úmrtí potvrdila jeho agentka. Príčinou smrti herca bol nádor na mozgu, avšak o chorobe, ktorou trpel, vedel iba málokto.

Agentúra Markham, Froggatt & Irwin, ktorá herca zastupovala priblížila, že herec skonal v pondelok v noci „pokojne, doma v spoločnosti manželky Polly a synov Franka a Noaha". Okrem mnohých filmov, ktoré nakrútil, pôsobil Paul Ritter aj v britskom Národnom divadle alebo londýnskom Old Vic. V roku 2009 si tiež vyslúžil nomináciu na cenu Tony za účinkovanie v predstavení The Norman Conquests na Broadwayi.

V minisérii Chernobyl si Paul Ritter zahral jednu z hlavných úloh, jadrového inžiniera Ďatlova:

„Paul bol výnimočne talentovaný herec, ktorý s mimoriadnou zručnosťou stvárnil nesmiernu škálu úloh na javisku i pred kamerou. Bol nesmierne inteligentný, láskavý a veľmi zábavný. Bude nám veľmi chýbať,“ uviedla agentúra v oficiálnom vyhlásení. „Bol to milý človek, úžasná bytosť. Dobrý, zábavný, starostlivý a jeden z najlepších hercov, s akými som pracoval,“ spomína na kolegu zo sitkomu Friday Night Dinner jeho tvorca Robert Popper. V ňom stvárňoval Martina Goodmana, excentrického otca londýnskej židovskej rodiny.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach smútia za obľúbeným hercom, tí britskí spomínajú najmä na jeho úlohu excentrickej hlavy rodiny v sitkome Piatková večera:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lauren Elizabeth Cole (@polly_199129)

Azda najviac ho vo svete a aj medzi slovenskými divákmi preslávila úloha sovietskeho jadrového inžiniera Anatolija Ďatlova v minisérii Černobyľ. Jeho slávna replika, ktorou jeho postava reagovala na blížaciu sa jadrovú katastrofu „Not great, not terrible“, v preklade „Nie skvelé, nie hrozné“, na sociálnych sieťach doslova zľudovela.  Paul Ritter sa ukázal aj ako čarodejník Eldred Worple vo filme Harry Potter a Polovičný princ (2009) alebo Guy Haines v bondovke Quantum of Solace (2008).

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie