Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nešťastná česká miss a moderátorka dostala po narodení synčeka s vážnou poruchou od lekárky ďalšiu ranu!
Zdielať na

Nešťastná česká miss a moderátorka dostala po narodení synčeka s vážnou poruchou od lekárky ďalšiu ranu!

Zdroj: Instagram/VK

Keď sa v polovici februára narodil českej moderátorke a bývalej Miss Veronike Kašákovej (31) synček Matyáš, boli spoločne s jej partnerom Milanom Sovadinom tými najšťastnejšími rodičmi na svete. Vtedy ešte netušili, že ich synček sa narodil so vzácnou poruchou, ktorú žiaľ, zdedil po nich. Obaja sú totiž jej prenášačmi na genetickej úrovni, aj keď oni nemajú žiadne jej prejavy.

Synček "missky z detského domova", ako v Česku Veroniku Kašákovú označujú, nemôže prijímať žiadne bielkoviny, pretože sa mu v pečeni nevytvára enzým, ktorý štiepi jednu z aminokyselín, fenylalanín. Preto túto chybu nazývajú fenylketonúria, alebo aj Föllingova choroba, podľa mena jej objaviteľa. Veronika je odhodlaná obetovať pre synčeka všetok svoj čas aj energiu, len aby mu mohla čo najviac život uľahčiť. No prirodzene dúfala, že to nebude také zlé.

Ako čerstvá mama s dostatkom materského mlieka je nešťastná, že ho môže poskytnúť synčekovi len v obmedzenej miere. "To ma zasiahlo. Namiesto dojčenia Matyášek dostával iba zmes aminokyselín bez fenylalanínu. Keď hladina fenylalanínu poklesla, mohla som čiastočne začať zas dojčiť," posťažovala sa zúfalá Veronika. "Keď dojčím, dávam malého na váhu pred jedlom, počas, aj po. Musím dodržiavať presné časové intervaly, tri hodiny, a behom jedla všetko zapisovať," vysvetlila obetavá mama. "Z normálneho jedla môže iba vodu, olej a cukor. Každá nedeľa je pre mňa ďalší stres, pretože mu odoberáme krv z päty a následne čakáme na zmenu celého odberu podľa hladiny. To preplačem taktiež celé," smutne konštatovala mama postihnutého synčeka.

Veronika stojí aj za projektom Moja cesta:

Pravidelne musí chodiť s Matyášom aj na kontrolné vyšetrenia a odbery do nemocnice. Na svojom instagramovom profile Veronika avizovala vo štvrtok opäť ťažký deň, musela absolvovať s malým synčekom v nemocnici ťažkú tortúru. "Dnes na nás, prosím, myslite," obrátila sa na svojich priaznivcov. "Odbery hrôza hrôz - pichali ho trikrát, celé som to preplakala. Strašné!!!! Strašné!!!!" informovala na sociálnej sieti všetkých, čo sledujú tento príbeh. "Doktorka mi kládla na srdce, že sa nikdy nevylieči, nech v to prestanem dúfať (bolo mi zle)," so smútkom opísala tvrdé slová lekárky. Zrejme nechcela, aby si nešťastná matka vytvárala falošné ilúzie a predložila jej fakty. Žiaľ, doteraz sa ešte nikde vo svete nikomu nepodarilo ich vyvrátiť. Táto diagnóza je vzácna, trpí ňou v našich končinách len jedno z 9000 narodených detí a zväčša sa diagnostikuje vďaka skríningovému vyšetreniu novorodencov včas, aby sa predišlo poškodeniu organizmu novorodenca.

Matyáš je rozkošné bábo, chorobu by mu iste nikto ani netipoval:

Pre každého rodičia je zdravie jeho dieťaťa to najdôležitejšie, preto je pochopiteľné, že aj Veronika chce veriť, že Matyáš bude v poriadku. Tvrdý ortieľ odborníčky iste ranil jej krehkú materskú dušu. "Ideme sa prejsť... Musíme to vstrebať," napísala na Instagram a vybrala sa na rodinnú prechádzku, z ktorej zdieľala aj pár fotiek. "Dnešný najkrajší moment z nemocnice? Keď pred nami vybehlo z ordinácie sedemročné dievčatko s rovnakou diagnózou, ako má Matyáš, a smialo sa na celú chodbu. Nahlas. Bola taaaak šťastná, veselá, normálna zdravá duša a nás to ohromne dobilo," dopísala aspoň čosi optimistické po prečistení hlavy na čerstvom vzduchu. No ešte stále platí, že aj medicína sa vyvíja míľovými krokmi a čo platí dnes, o pár rokov už môže byť inak. Snáď raz aj pre jej synčeka svitne nová nádej.

Súvisiace články

Najčítanejšie