Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Posledná rozlúčka s hereckou legendou. Pár ľudí, no silné slová plné žiaľu
Zdielať na

Posledná rozlúčka s hereckou legendou. Pár ľudí, no silné slová plné žiaľu

V Prešove sa v pondelok konala rozlúčka s hercom, ktorý sa stal už za svojho života legendou. Jožo Stražan odišiel do hereckého neba po dlhom boji s ťažkou chorobou vo veku 77 rokov. Pre súčasné opatrenia sa smútočný obrad uskutočnil za prísnych opatrení iba s jeho najbližšími a hŕstkou jeho hereckých kolegov.

Jožo Stražan, hoci bol rodený Bratislavčan, nastúpil do prešovského Divadla Jonáša Záborského v roku 1960. Vtedy mal len sedemnásť rokov. Divadlu ostal verný počas celej svojej hereckej kariéry, spolu s jeho manželkou Kvetou v ňom pôsobili neuveriteľných 60 rokov.

"Ešte ma chytil za ruku, povedal mi, že ma má rád, ja som ho pohladkala, dala som mu pusu a som ho pozdravila od všetkých ľudí, ktorých mal rád," povedala so slzami v očiach a so zlomeným hlasom Stražanova životná láska, manželka Kveta. 

"Za tých 15 rokov v divadle ma naučil tak veľa, žeby som to dopriala každému hercovi. Metafora, že všetci sme nahraditeľný, u mňa neplatí," vyznala sa zosnulému kolegovi smutná herečka Stanka Kašperová. "Bol to frajer, štramák, jednoducho muž, ktorý vedel ovládnuť priestor a vedel mu vtisnúť svoju pečať," zložil Stražanovi poklonu riaditeľ DJB Ján Hanzo. 

"Máme vnučku v Španielsku, má sedem rokov, dcéra doteraz nevie, ako jej to má povedať, oni boli na seba strašne naviazaní, on ju nekonečne miloval," priznáva ťažké rodinné momenty Kveta Stražanová. Strata tak skvelého človeka a herca je bolestivá nielen pre najbližších, ale aj pre všetkých milovníkov divadla a priateľov tejto skvelej osobnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie