Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Česká miss a moderátorka psychicky na dne! Jej dvojtýždňový synček má vzácnu, neliečiteľnú diagnózu!
Zdielať na

Česká miss a moderátorka psychicky na dne! Jej dvojtýždňový synček má vzácnu, neliečiteľnú diagnózu!

Zdroj: Instagram/Veronika Kašáková

Česká finalistka súťaže krásy z roku 2014, moderátorka a zároveň zakladateľka dobročinnej organizácie sa musela v mladom živote popasovať s mnohými prekážkami. Už od svojich štyroch rokov vyrastala spolu s bratom v detskom domove, o čom napísala aj knihu s názvom Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola. Nedávno sa po prvýkrát stala mamou, avšak obrovskú radosť vystriedal strach a obavy z budúcnosti. Lekári totiž bábätku zistili už v prvých týždňoch života vážne genetické ochorenie.

Česká moderátorka Veronika Kašáková (31) zažíva azda najťažšie chvíle v živote matky, jej trojtýždňovému vytúženému synčekovi lekári stanovili vážnu diagnózu zvanú aj Föllingova choroba. Po vyslovení krutého ortieľu ostala krásna finalistka miss v rukách psychológov, no boj o zdravie šťastný život svojho chlapčeka nemieni vzdať.

Veronika ešte pred niekoľkými týždňami zverejnila radostné fotografie iba krátko po pôrode v spoločnosti svojich dvoch milovaných mužov, partnera Milana Sovadinu a ich maličkého synčeka Matyáška. Vtedy ešte netušili, že už onedlho vystrieda ich obrovskú radosť smútok z nečakanej diagnózy. Malý chlapčok totiž trpí vzácnou genetickou metabolickou poruchou zvanou fenylketonúria. "Je to niekoľko týždňov čo sa nám zrútil celý náš svet. Obrovské šťastie z narodenia nášho synčeka vystriedal najväčší strach, hnusný, odporný strach. Strach o naše dieťa. Ten telefonát z vinohradskej nemocnice mi bude znieť v ušiach navždy," napísala osudom ťažko skúšaná kráska pod čiernobielu fotografiu maličkého uzlíčka na Instagrame.

Veronika nemala na ružiach ustlané už od útleho detstva, možno aj preto je dnes veľmi duchovne založená a svoje skúsenosti sa snaží posúvať ľudom s podobným osudom:

Fenylketonúria, alebo Föllingova choroba, je stav, keď v pečeni postihnutého jedinca nefunguje enzým fenylalanín, ktorý štiepi aminokyseliny. Je to celkom vzácna diagnóza, ktorou trpí v našich končinách len jedno z 9000 narodených detí. Väčšinou sa diagnostikuje veľmi včasne, keďže je súčasťou skríningového vyšetrenia u novorodencov. "Bojím sa, rúham sa, prepadávam panike a tiež plačem vkuse celé hodiny, napriek tomu ale cítim najväčšiu silu sveta, ktorú v sebe mám. Viem, že spolu dokážeme pohnúť vesmírnymi silami. Stále máš, môj milovaný synček vyhraté, máš milujúcich rodičov, ktorí pre teba urobia všetko na svete. Aj ja som premyšľala, že ak by som mala vybrať medzi mojím životom a tvojím, zvolila by som vždy ten tvoj. Pretože si a budeš navždy bezmedzne milovaný. Navždy! Pre nás si ZDRAVÝ chlapec, ktorý si vybral iba špeciálnu cestu, teším sa, čo sa vďaka tebe zase nového naučím," znejú srdcervúce, no odhodlané slová Veroniky v popise fotky.

V komentároch prejavili súcit a popriali silu aj známe čerstvé mamičky českého šoubiznisu ako modelka Alena Šeredová či moderátorka Zorka Hejdová. Povzbudivé slová napísala aj misska Natálie Kočendová, ktorá si ešte v roku 2020 prešla bolestivou stratou bábätka vo vysokom štádiu tehotenstva. Avšak ozvali sa aj mnohé mamičky či ženy, ktoré majú s touto diagnózou skúsenosti, a ich deti či ony samé žijú normálny život, iba s veľmi prísnou diétou. "Veronika, nebojte sa, všetko zvládnete. Tento pocit beznádeje som zažívala pred tromi rokmi, keď sa nám narodila naša Valerinka, ktorá má taktiež fenylketonúriu. Keby čokoľvek, neváhaj sa na nás obrátiť. Posielame veľa síl,"  poslala povzbudivé slová jedna zo statočných mamičiek. Vážne problémy však môžu nastať pri zanedbaní liečby tejto choroby, postihnutý jedinec začne zaostávať vo vývoji a vyvinie sa u nich mentálna retardácia či epileptické záchvaty. Aj keď liek na túto chorobu neexistuje, ak sa včas podchytí, dá sa potlačiť prísnou diétou chudobnou na fenylalanín. A to platí najmä pre mäso, strukoviny, vajíčka, múku či mlieko.

Súvisiace články

Najčítanejšie