Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
So 4-mesačným bábätkom do sauny?! Vendula Pizingerová v tom má jasno!
Zdielať na

So 4-mesačným bábätkom do sauny?! Vendula Pizingerová v tom má jasno!

Archívna reportáž

Je známe, že proti vírusom je najlepšou zbraňou silný imunitný systém. Ak je oslabený, ľahko podľahne presile zákerného neviditeľného nepriateľa. Treba ho preto neustále posilňovať. Mnohí ľudia tak robia nielen fyzickým cvičením, dlhými behmi či prechádzkami v prírode, ale do popredia sa dostáva čoraz viac aj otužovanie, či naopak, pobyt v saune.

Vendula Pizingerová a jej manžel Josef Pizinger nevynechajú žiadnu príležitosť vystaviť svoje telá rôznym záťažovým skúškam a tým udržať svoj imunitný systém v strehu. Najmä Josef je známy tým, že neváha ani v zime vojsť aj do ľadovej vody v prírode. A teraz začali s posilňovaním imunity aj ich malého synčeka.  

Na sociálnej sieti Vendula často rada komunikuje so svojimi priaznivcami. Najnovšie tam umiestnila fotografie, na ktorých ju a jej manžela vidieť s malým štvormesačným Pepíčkom v saune. "Prvé saunovanie. Poznávanie okolitého sveta sa nášmu synovi páči aj v horúčave. Trochu sme sa zapotili," pridala k fotke popis spokojná mamička. Malý Pepa je na fotkách očividne spokojný. Keď ho mama zdvihla na svojich rukách do výšky, pozeral na ňu s usmiatou tváričkou. Na ďalšej fotke zas spokojne ležal v náručí svojho otecka Josefa, vidieť tam jasne ich podobu. Táto rodinná zábavka vo vyhriatej saune sa mu zrejme veľmi páčila. Rodičia dbali na to, aby mal stále plienkou zakryté telíčko. 

Vendulu Pizingerovú preslávilo najmä manželstvo z legendárnym skladateľom Karlom Svobodom, ktorý spáchal v roku 2007 samovraždu:

​Pre niektoré mamičky bolo nepochopiteľné, že do sauny zobrali manželia aj také malé dieťa. Jedna z nich sa rozhodla Venduly na to rovno opýtať. "Nie je to nebezpečné? Saunovanie je pre štvormesačné bábätko povolené? Ako sa saunujú takýto drobci? Bola by som to tiež skúsila, ale nenašla som odvahu," položila jej hneď až niekoľko otázok. V našich končinách je totiž saunovanie bábätiek veľmi nezvyčajné. Vo svete to ale nie je zvláštnosť, vo Fínsku rodičia berú do sauny deti hneď, ako im odpadne zaschnutý pupočník. Na posilnenie imunity sa odporúča sauna raz týždenne, aj v lete, na zvýšenie hladiny imunoglobulínu A, ktorý sa vyskytuje na sliznici dýchacích ciest. Odolnosť detí proti vírusovým infekciám horných dýchacích ciest sa tak veľmi zlepší. 

 Malé deti by sa mali saunovať kvôli hygiene výhradne len v domácej saune. Zdravé deti sa môžu kedykoľvek saunovať už od tretieho mesiaca.  Pri saunovaní malého dieťaťa platí zásada, že krátko a intenzívne, pričom si treba všímať jeho reakcie. Vendula poradila fanúšičke "2x4 minúty, len dolu," čím myslí spodnú lavicu v saune. Potom dieťa treba zabaliť do osušky, pomaly ochladiť pod sprchou alebo v bazéne, voda však nesmie byť ľadová, aby nedostalo kŕče, ale vlažná. Malý Pepíček má teda prvé saunovanie za sebou, jeho  otec iste nezostane pri jeho otužovaní len pri saune. Do ľadového jazera, ako je on sám zvyknutý, synčeka ale snáď ešte dlho v zime kúpať nezoberie.

Súvisiace články

Najčítanejšie