Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slávny herec priznal neliečiteľnú chorobu! Diagnostikoval si ju sám, lekár mu najprv neveril!
Zdielať na

Slávny herec priznal neliečiteľnú chorobu! Diagnostikoval si ju sám, lekár mu najprv neveril!

Archívne video

Môžu mať všetko, na čo si len pomyslia, milujú ich milióny ľudí po celom svete, majú k dispozícii najlepšie služby, no aj tak si nedokážu zabezpečiť istotu pevného zdravia. Na vlastnej koži to už pocítili mnohé slovenské, aj svetové hviezdy. Neliečiteľnú diagnózu priznal aj milovaný herec Alan Alda, teda Hawkey Pierce z jedného z najúspešnejších seriálov všetkých čias.

Americký herec, režisér a scenárista Alan Alda (85) sa dostal do širokého povedomia verejnosti na celom svete vďaka televíznemu seriálu M*A*S*H. Zahral si v ňom rolu chirurga Benjamina Frenklina „Hawkeyho“ Piercea. V roku 1983 sa odvysielal posledný diel jedenástej série a odvtedy si zahral ešte v mnohých ďalších seriáloch a filmoch, po boku veľkých hviezd. V roku 2005 bol nominovaný na hneď tri prestížne ceny, filmového Oscara, televíznu Emmy a divadelnú Tony. Ešte stále hrá, napriek svojmu vysokému veku a nepríjemnej chorobe. Liek na ňu, žiaľ, neexistuje.

Tento úspešný herec nestráca optimizmus v boji s chorobou, na ktorú prišiel celkom sám. V rozhovore pre organizáciu AARP prezradil, ako sa to stalo. "Čítal som na internete článok, kde sa písalo, že jedným z prvých príznakov choroby je prenášanie snov do reality. Tým som trpel. Napríklad sa mi zdalo, že som sa bránil útočníkovi tak, že som na neho hodil vrece zemiakov. V skutočnosti som v spánku hodil po manželke vankúš," spomínal Alda na túto nepríjemnú chvíľu. Rozhodol sa o svojich obavách, že trpí na Parkinsonovu chorobu, o ktorej čítal v spomínanom článku na internete, informovať aj lekára na neurológii. Bolo to v roku 2015, keď mal 79 rokov.

Pripomeňte si jednu z mnohých nezabudnuteľných scén zo seriálu MASH:

Neurológ mu spočiatku nechcel veriť a nechcel ho preto ani vyšetriť. "Doktor mi povedal, že nemám príznaky, ktoré by zodpovedali tomu, že by som trpel Parkinsonom. Ja som ale na vyšetrení trval a keď sa doktor vrátil s výsledkami, bol prekvapený, že tú chorobu skutočne mám," opísal svoje prvé zážitky s odborným lekárom. Odvtedy sa našťastie jeho stav veľmi nezhoršuje. "Veľa pacientov s touto chorobou prepadne panike a nič nerobia, len dúfajú, že to proste odíde. Ale ono to neodíde. Ja som začal cvičiť a vďaka tomu sa ma tie najhoršie symptómy netýkajú," vysvetlil ešte stále čulý herec. Našťastie, neprepadol zúfalstvu a chorobe sa rozhodol vzdorovať po svojom.

Pre pacientov s Parkinsonovou chorobou dáva Alan Alda prostredníctvom médií dobré rady na základe vlastných skúseností. "Parkinson neznamená koniec sveta. Jazdím na bicykli, chodím na prechádzky, tancujem a cvičím podľa programu zostaveného pre pacientov s touto chorobou," vymenoval herec väčšinu svojich fyzických aktivít, ktorých sa drží na radu odborníkov a vypláca sa mu to. Len pred pár rokmi rozbehol vlastný podcast Clear+Vivid with Alan Alda, kde si pozýva raz do týždňa známe tváre z rôznych oblastí. Témou je vždy oblasť medziľudských vzťahov, dáva spolu s hosťom rady ako ich zlepšiť v každej oblasti života. Tento mesiac získal ako prvý ocenenie nadácie Kavli Science Communicator za priekopnícku prácu v oblasti komunikácie na tému tajomstiev a zázrakov vedy. Oporou mu je iste aj jeho o dva roky staršia manželka Arlene, s ktorou je už 63 rokov šťastne ženatý.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie