Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Boj o Jennifer Aniston! Neurológovia majú čo robiť!
Zdielať na

Boj o Jennifer Aniston! Neurológovia majú čo robiť!

Archívna reportáž

Budúcnosť, na ktorú sme sa pozerali na filmových plátnach či v televízii v rámci rôznych sci-fi sa stále viac približuje, ba v niektorých prípadoch je už tu. Čo by mnohí dali za to, keby vedeli čítať myšlienky iných ako hrdinovia sci-fi filmov a získali by tak výhody a prevahu. Americká herečka Jennifer Aniston rozhodne nepatrí k hercom, ktorých poznáme z takýchto druhov filmov a predsa má jej meno spojitosť s fenoménom čítania myšlienok. Niektorí vedci nevylučujú, že čítať myšlienky druhých je možné. A s jedným z ich výskumov na túto tému má meno herečky niečo spoločné.

Počas výskumu pri operácii mozgu objavil popredný americký neurochirurg Itzhak Fried neurón, ktorý nazval "Jennifer Aniston Neuron", píše magazín Elle. A nerozhodol sa tak len pre sympatie k tejto populárnej herečke. Fried si ju vybral ako jednu z viacerých celebrít, ktorých fotografie predkladal v rámci výskumu pacientom, keď im operoval mozog pri vedomí. Netreba sa ľakať, pacienti pri tom necítia žiadnu bolesť, s lekárom tak môžu spolupracovať a odpovedať aj na jeho prípadné otázky. 

Pri postupnom predkladaní rôznych fotiek si tento špecialista všimol, že vždy, keď prišla na rad fotografia Jennifer Aniston, začal v mozgu operovaného pacienta “blikať” určitý neurón, ktorý inokedy nereagoval. Po viacerých operáciách s rovnakou skúsenosťou sa začal Dr. Fried zaoberať podrobnejšie touto záhadou a nakoniec prišiel s vlastnou teóriou. Možno, že “Jennifer Aniston neuron” nejedná sám, no len ako maják odovzdáva výslednú informáciu. Popravde, Jennifer nebola jediná, na koho pacienti takto reagovali. Neskôr zistil, že podobne sa tento neurón rozblikal aj pri ich pohľade na Juliu Roberts, či Halle Berry.

Pozrite sa, čo prednedávnom prezradila Jennifer svetu:

​Vedec ďalej skúmal, ako je možné, že niektorí slávni jedinci majú v našich mozgoch zvláštne miesto. Keď človek vidí na snímke Jennifer Aniston, vníma nielen jej modré oči, typický účes či výraznú bradu, ale zároveň si spomenie aj na jej filmovú postavu zo seriálu Priatelia, šaty pri odovzdávaní Oscarov, či jej rozvod s Bradom Pittom. Takže keď Dr. Fried ukázal svojim pacientom fotografiu, vyvolal v ich mozgoch kaskádu reakcií a odhalil tak jeden z možných spôsobov ukladania pamäti a vybavovaní si rôznych spomienok viacerými neurónmi. Každý človek má vo svojom mozgu okolo 80 miliárd neurónov so zhruba 100 biliónmi spojení medzi nimi. On videl už len neurón na vrchole, nie tie pod ním.

​Ďalší výskumník, lekár Sebastian Sueng z MIT, sa domnieva, že pri zapamätávaní si niekoho či niečoho sa vytvárajú špecifické spojenia neurónov v mozgu. Vznikajú tak jednotlivé cesty medzi neurónmi, ktoré by chcel zmapovať. Predpokladá, že pokiaľ ich dokáže dostatočne preskúmať, mohol by byť schopný zistiť, na čo práve jeho vybraný objekt myslí. S jeho názorom sa však mnohí vedci vôbec nestotožňujú. Považujú jeho výskum za marenie času a peňazí. Takéto “čítanie myšlienok” je zatiaľ, ako sa zdá, možné len vo filmoch a v prípade niektorých jasnovidných jedincov. Ale tí patria do celkom inej skupiny, v akej je drvivá väčšina vedcov, ako aj slávna herečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie