Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zdeněk Svěrák netají sklamanie z konania syna svojho kolegu Smoljaka: Tejto pomste nerozumiem!
Zdielať na

Zdeněk Svěrák netají sklamanie z konania syna svojho kolegu Smoljaka: Tejto pomste nerozumiem!

Archívna reportáž

Potomkovia slávnych niekedy dokážu poriadne prekvapiť. A nie vždy v dobrom. Divadlo Járy Cimrmana na pražskom Žižkove musí podľa súdneho verdiktu zaplatiť Filipovi Smoljakovi, synovi zosnulého populárneho herca, režiséra a scenáristu Ladislava Smoljaka (†79) takmer 88 000 českých korún. Ide o hry fiktívneho zneuznaného českého génia „najväčšieho Čecha“ Járy Cimrmana, ktoré sa odohrali v rokoch 2015 až 2017. Ďalších 5000 korún dostane za hudobný výkon v predstavení Posel z Liptákova. Obidve strany sa na tom v pondelok dohodli na pražskom mestského súde, kde uzavreli zmier.

Filip Smoljak považuje výsledok sporu za remízu a spokojný so záverom je aj právny zástupca divadla František Vyskočil, píše portál Expres.cz. Mladší syn z prvého manželstva známej českej osobnosti požadoval od divadla zvýšenie autorského podielu za hry svojho otca. V tejto časti mu súd vyhovel a jeho podiel vzrástol z 12 na 14 percent zo zisku každého predstavenia hier z rokov 2015 až 2017, s výnimkou hier Akt, ktorú napísal sám Zdeněk Svěrák, a Vyšetřování ztráty třídní knihy, ktorú napísal sám Ladislav Smoljak.

Zdeněk Svěrák je zo sporu ťahajúceho sa roky rozladený. "Podstata toho sporu tkvie v osobe žalobcu Filipa Smoljaka," povedal novinárom po svojej výpovedi Svěrák. Až do smrti Ladislava Smoljaka rozhodovali o všetkom, čo sa týka divadla a autorských podielov, obidvaja spoluautori vo vzájomnej zhode.

Pripomeňte si jedno z legendárnych predstavení Divadla Járy Cimrmana:

Po smrti Smoljaka zostali štyria dediči, z nich jediný Filip Smoljak zastáva názor, že podiel jeho otca bol nespravodlivý. "Hoci je majiteľom iba osminy autorských práv, chce to divadlo riadiť. Chce, aby sme prešli k inej agentúre, chce viac peňazí, a hlavne - chce viac peňazí. A robí to, akože otecko tu nie je, tak ja ho pomstím. Ja tejto pomste nerozumiem, pretože Láďa žiadnou pomstu nechcel," prehlásil rozladený Svěrák.

Filip Smoljak vedie aj ďalšie spory. V auguste roku 2020 mu súd priznal 58 000 korún a úroky od Supraphonu, ktorý bez jeho súhlasu vydal limitovanú edíciu platní k 50. výročiu Divadla Járy Cimrmana. Pôvodne požadoval až 100.000 korún. "Vydržal som už veľa útokov, vrátane vyhrážania násilím od štábu môjho brata, aj zo strany kultúrnych pracovníkov Prahy 3, dehonestujúcich útokov od advokátov Zdeňka Svěráka a ďalších kriminálnych útokov na moju rodinu. Takže, viete čo? Bzučanie včielky v mojich ušiach," tvrdí Filip Smoljak, ktorý sa v boji o podiel z otcovho majetku stále nevzdáva. Isté je ale to, že sympatie verejnosti si svojím konaním veľmi nezískal.

Súvisiace články

Najčítanejšie