Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Posledné gesto poníženia! Vendulu Pizingerovú z TOHTO úplne vynechali!
Zdielať na

Posledné gesto poníženia! Vendulu Pizingerovú z TOHTO úplne vynechali!

Archívna reportáž

V polovici januára sa konala premiéra dokumentárneho filmu "Šťastná léta", za ktorým je Petr Svoboda (40). V dokumente spomína na svoje šťastné roky, ktoré prežil so svojim otcom, slávnym skladateľom Karlom Svobodom (†68), mamou Hanou Svobodovou (†48) a sestrou Janou. Premiéry sa nezúčastnila Vendula Pizingerová (48), druhá manželka skladateľa a ani Karlov syn Jakub (15).

Hoci bola Vendula významnou súčasťou života Karla Svobodu, vo filme sa vôbec nevyskytuje, rovnako ani o jeho syn Jakub, nevlastný brat autora dokumentu. Petr Svoboda sa netají sa tým, že spolu nekomunikujú, ani sa nestretávajú. Druhú manželku svojho otca nemal nikdy veľmi v lásku a vinil ju z otcovho smutného konca, keď spáchal samovraždu koncom januára v roku 2007.

​Ako dôvod, prečo začal nakrúcať film o svojom otcovi, uviedol Petr Svoboda v rozhovore pre Expres.cz jeho nedožité 80. narodeniny pred dvomi rokmi a touto formou si na neho zaspomínal. Chcel otca predstaviť verejnosti tak, ako ho poznal on, jeho život a vnútorný svet, keď žil v šťastnom vzťahu so svojou prvou manželkou Hanou, jeho mamou, až do jej skonania. Bolo to zároveň profesionálne najplodnejšie skladateľove obdobie, keď vznikali jeho najslávnejšie hity a filmová hudba. Piesne písal pre Evu Pilarovú, Helenu Vondráčkovú, Waldemara Matušku, Hanu Zagorovú a mnohých ďalších. V roku 1968 začal spolupracovať s najslávnejším interpretom jeho piesní, Karlom Gottom (†80).

Pozrite si trailer k filmu Petra Svobodu:

Kvôli čo najväčšej autenticite dokumentárneho filmu „Štastná léta“ sa rozhodol autor Petr Svoboda zverejniť aj archívne zábery zo skladateľovho súkromného života. Citlivo ich vyberal z domáceho archívu, aby pomohli divákom lepšie osvetliť aj vnútorný svet talentovaného hudobníka tak, ako ho vnímal on, jeho syn. K svojmu otcovi vždy vzhliadal, obdivoval ho a miloval. Poznal ho ako šťastného otca rodiny, ktorá obývala krásny dom obklopený veľkou záhradou v Jevanoch. Často k nim chodievali slávni speváci a iné významné osoby českej hudobnej scény. Niektorí z nich sa objavia aj v dokumente.

Vendula je šťastná po boku tretieho manžela Josefa, Karla má ale denne pred očami v podobe ich syna Jakuba:

Karel Šíp, či Matej Ruppert spomínajú, že boli prekvapení, aký bol Karel Svoboda veľký trémista, keď mal vystúpiť pred verejnosťou. Vysvetľoval to vraj tým, že je zvyknutý pracovať sám zavretý doma či v štúdiu. V dokumente spomína na skladateľa aj Helena Vondráčková, Petra Janů, Karel Gott či Petr Janda. Skladateľovho syna Petra Svobodu stálo nakrútenie filmu nemalé peniaze, nejakú časť si musel aj požičať, neprezradil však koľko. "Také veci sa nehovoria. Len chcem povedať, že každý film stojí veľa peňazí. Chcel som ale otcovi urobiť pamiatku. Robil som to pre svojich rodičov, svoje deti. Zaznamenať to krásne, čo som zažil. Ako som zažil jeho - ako úžasného otca, manžela, umelca. Je to niečo, čo som potreboval urobiť. Dnes som šťastný, že sa to podarilo," uzavrel milujúci syn.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie