Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakovina opäť zabíjala. Vzala život len 39-ročnej herečke
Zdielať na

Rakovina opäť zabíjala. Vzala život len 39-ročnej herečke

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Mimoriadne smutná správa o smrti mladého človeka prichádza zo sveta filmu. Talentovaná filmová a dabingová herečka a zároveň učiteľka herectva, Jeanette Maus, dlhé roky statočne bojovala so zdravotnými problémami, avšak jej smrť, navyše v tak mladom veku, nečakal nikto. Zdrvujúca diagnóza prišla od lekárov iba na jar 2020 a o osem mesiacov zobrala rakovina život mladej talentovanej ženy.

Herečka Jeanette Maus, ktorej lekári diagnostikovali rakovinu hrubého čreva iba minulý rok, tejto zákernej chorobe podľahla vo svojich 39 rokoch. Na sociálnej sieti potvrdil smutnú správu jej zdrvený snúbenec, herec Dusty Warren a taktiež predstavitelia umeleckej školy v Hollywoode, na ktorej Jeanette pôsobila ako učiteľka herectva.

Jeanette Maus si zahrala hneď v niekoľkých nezávislých krátkych filmoch, ale aj v snímkach komerčnej produkcie, napríklad aj z dielne HBO s názvom Charm City King (2020). Svoj hlas prepožičala mnohým filmovým postavám a hneď niekoľkým charakterom aj v pripravovanej snímke Resident Evil 8: Village. Jeanette bola v minulosti diagnostikovaná Crohnova choroba, teda zápaly v stenách tenkého a hrubého čreva, no s chorobou statočne bojovala. U pacientov so spomínanou diagnózou je riziko vzniku rakoviny hrubého čreva vysoké a, žiaľ, Jeanette sa tomu nepodarilo vyhnúť, zomrela iba osem mesiacov po jej diagnostikovaní.

Napriek neľahkému osudu bola herečka veľký optimista a na Youtube dokonca prostredníctvom vtipných videí motivovala divákov ako zvládať napríklad taký stres:

"So zlomeným, no zároveň aj s vďačným srdcom vás musím informovať, že Jeanette zomrela včera v neskorých večerných hodinách kvôli komplikáciám spôsobených rakovinou. Som neskutočne zarmútený, ale som na ňu zároveň tak veľmi pyšný. Bojovala tak tvrdo, s obrovským optimizmom a gráciou, bola mi inšpiráciou a verím, že aj mnohým z vás," napísal zdrvený snúbenec Dusty na svoj facebookový profil. Jeanette vzdala úctu a zároveň podporila jej snúbenca aj umelecká škola West Hollywood Drama School John Rosenfeld Studios. "Jeanette bola súčasťou našej divadelnej rodiny takmer jednu celú dekádu. Mala neodbytného ducha, túžila byť vo svojom živote čo najlepším človekom, učiteľkou, priateľkou a herečkou, akými len vedela byť. Mali sme šťastie, že sme ju mohli poznať," píše sa na oficiálnej facebookovej stránke divadelnej školy.

Smutnú správu zverejnila na Facebookovom profile umelecká škola, na ktorej Jeanette dlhé roky pôsobila:

Our hearts are broken today. As many of you now know, our beloved Jeanette Maus passed on to a better place last night...

Uverejnil používateľ John Rosenfeld Studios Pondelok 25. januára 2021

"Vyjadrenie obrovskej podpory Dustymu a zároveň vyjadrenie sústrasti Jeanette je len svedectvom toho, akú silnú a krásnu komunitu títo dvaja ľudia pomohli vytvoriť," píše sa ďalej okrem iného v siahodlhom statuse na rozlúčku. Smutnou skutočnosťou je, že zápalové ochorenia čriev postihujú častokrát mladých ľudí, zvýšený výskyt je práve vo vyspelých krajinách severnej Európy či Ameriky. Začiatok ochorenia býva najčastejší medzi 20. a 35. rokom života. Práve európske štatistiky hovoria o 2,5 až 3 miliónoch ľudí, ktorý trpia zápalmi tráviacej sústavy. Presná príčina Crohnovej choroby napriek vedeckým pokrokom ostáva neznáma.

Súvisiace články

Najčítanejšie