Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trápenie hviezd! Pre úlohy si ničia zdravie, utrpenie popísal tento skvelý herec!
Zdielať na

Trápenie hviezd! Pre úlohy si ničia zdravie, utrpenie popísal tento skvelý herec!

Archívna reportáž

Kto si myslí, že byť hercom či herečkou je najväčšia výhra v živote, možno zmení názor, keď pochopí, že pre získanie roly vo filme musia neraz podstúpiť poriadne ťažké skúšky.Veľmi psychicky náročná býva príprava hercov v teréne, keď neraz aj niekoľko mesiacov trávia v komunite ľudí, z ktorej prostredia bude film, alebo absolvujú vyslovene štúdium historických reálií, aby boli v obraze. Fyzicky je snáď najťažšou rýchla zmena váhy nahor či nadol, mnohí herci už doslova vyrazili svojou premenou dych.

Obrovskú slávu sa podarilo získať Renée Zellweger za rolu vo filme Denník Bridget Jonesovej, kvôli ktorej ale musela výrazne pribrať. Až 25 kíl pribrala aj Charlize Theron pre rolu vo filme Tully, či Monster. Naopak, výrazne musel schudnúť herec Matthew McConaughey, keď zobral rolu pacienta trpiaceho AIDS. Schudol až 20 kíl, ale jedol len ryby a zeleninu. Podobne bol na tom Christian Bale, keď pre rolu vo filme Mechanik schudol šialených 30 kíl a vyzeral byť už na pokraji života. 

Zlú skúsenosť s drastickým chudnutím mal aj Matt Damon (50). V roku 1996, ešte ako dvadsaťšesťročný mladík, nakrútil film Odvaha pod paľbou. "Kvôli filmu Odvaha pod paľbou som schudol toľko, že som mal pocit, ako by som stratil kus seba," posťažoval sa herec pri zlej spomienke na chudnutie. "Musel som behať každý deň niekoľko kilometrov, keď bol čas, tak aj viackrát. Vážil som 63 kilogramov, nebolo to vôbec prirodzené a predovšetkým to nebolo vôbec zdravé," spomínal Damon na to, čo musel pre rolu podstúpiť.

Matt Damon práve oslávil jubileum:

​Beh ale nepovažoval za to najhoršie, najviac mu prekážala príliš jednostranná prísna diéta. "Ten beh ešte nebol tak strašný, ale diéta bola hororová. Jedol som len kuracie prsia. Radil mi kulturista, dal mi jedálničiek, ktorý dodržiava pár dní pred súťažou. Ja som ho musel dodržiavať 4 mesiace,“ s hrôzou spomínal herec na kruté časy, keď podstupoval túto drastickú diétu. To skutočne nebola dobrá voľba, nakoľko jednostranná diéta nedokáže zabezpečiť telu potrebné živiny. Zmeniť náhle jedálniček na minimum bez prípravy a skúseností je veľké riziko, pokiaľ si človek nechce vedome ublížiť.

Damon sa o tom rýchlo presvedčil, keď mu telo dalo pocítiť, že sa mu nepáči, ako sa k nemu chová. "Bol som na medikamentoch. Zábery, na ktorých som bol tak chudý, boli z minulosti, mal som potom 3 týždne, aby som znovu nabral to, čo som zhodil. Zjedol som všetko, čo mi prišlo pod ruku, ale bolo mi zle, nerobilo to dobrotu. To už nechcem robiť,“ priznal, ako sa na vlastnej koži presvedčil, že nebolo vôbec správne ísť vo veľmi krátkom čase so stravovaním do opačného extrému. Teraz by už podobnú chybu nechcel zopakovať ani za cenu straty roly. Je rád, že vo svojom zrelom veku sa môže pochváliť dobrou kondíciou. Našťastie odvtedy technika natoľko pokročila, že sa dá vo filme digitálne upraviť aj váha, prípadne využiť služby maskérov, ako to urobila Gwyneth Paltrow vo filme Ťažko zamilovaný.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie