Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šialené dary v kráľovskej rodine! Alžbeta II. dostala od rodiny skutočne vtipné kúsky!
Zdielať na

Šialené dary v kráľovskej rodine! Alžbeta II. dostala od rodiny skutočne vtipné kúsky!

Archívna reportáž

V britskej kráľovskej rodine sa od začiatku roka udiali viaceré zmeny. Pozornosť verejnosti najviac vyvolalo to, keď ešte v januári odišiel z kráľovského dvora princ Harry s manželkou Meghan, v marci odchod kráľovnej z Buckinghamského paláca, kam sa kvôli covidu nemohla doteraz vrátiť a teraz na konci roku netradičné trávenie Vianoc kráľovskej rodiny mimo Sandringham House v Norfolku, jedného z dvoch súkromných sídiel kráľovnej. Pritom kráľovná si na tradíciách mimoriadne potrpí.

Azda niet sviatku, pri ktorom by ľudia viac dodržiavali tradície, ako sú Vianoce. Už len stromček, jednotný pokrm, darčeky, koledy, či kopa iných menších či väčších zvyklostí, sú v každej rodine pevným dôkazom tradovania. A pochopiteľne, v takej konzervatívnej rodine, akou je britská kráľovská rodina, tradície nesmú chýbať ani na Vianoce, hoci možno v nečakanej podobe.

Alžbeta II. prichádzala spolu s manželom až do minulého roku zvyčajne s predstihom tráviť Vianoce na panstvo do Sandringhamu, kde sa k nej neskôr pripojili mnohí ďalší členovia kráľovskej rodiny. Tesne pred Vianocami princovia William a Harry pravidelne organizovali futbalový zápas, ktorého sa zúčastňoval aj personál obsluhujúci v rezidencii. Na Štedrý deň, zatiaľ čo sa dospelí zhromažďovali pri veľkom stole pri čaji, deti ozdobovali vianočný stromček starožitnými ozdobami. Po čaji sa všetci presunuli k stromčeku, kde si zvyčajne na povel princa Filipa každý z nich vydvihol svoj darček. Je pravidlom, že nie je rozhodujúce, aby bol drahý, ale mal by byť aspoň trochu vtipný.

Minulý rok s kráľovnou následníci trónu chystali vianočný puding:​

​Podľa britského serveru Mirror na jedny Vianoce princ Harry rozosmial kráľovskú babičku nezvyklým darčekom v podobe kúpacej čiapky s nápisom Život je sviňa. Vojvodkyňa Kate Middleton zas darovala počas svojich prvých Vianoc v kráľovskom kruhu svojmu švagrovi postavičku, ktorá pri ponorení do vody zväčší svoj objem. Princezná Anna inokedy svojmu bratovi Charlesovi kúpila biele kožené sedadlo na záchod, ktoré si vraj odvtedy berie na všetky svoje cesty. V roku 2017 asi najviac zabavila kráľovnú Meghan, keď si od nej kráľovná rozbalila ako darček spievajúceho škrečka. Vraj sa bude hodiť jej psom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Po zábave s darčekmi všetkých čakala tradičná večera. Na slávnostnom stole sa podával šalát s krevetami a homármi, pečený moriak s ružičkovým kelom a zemiakmi a ako dezert puding s brandy. Prípitok predniesla kráľovná a poďakovala ním aj v ten moment prítomnému hlavnému kuchárovi. Povinným rituálom kráľovskej rodiny bola aj spoločná návšteva omše v neďalekom kostole St. Mary Magdalene Church. Dlhé roky mala kráľovná zo Sandringhamu vianočný príhovor k svojim poddaným pri vyzdobenom stromčeku v priamom televíznom prenose. Tento rok ho predniesla z Windsoru, kde sa zdržiava posledné mesiace. Na stolíku mala vyloženú fotku svojho manžela Filipa. Snáď budúcoročné sviatky už budú mať opäť svoju tradičnú podobu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie