Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vzbura v paláci?! Kráľovná pobúrila príkazom, jej verní ju v hneve opúšťajú!
Zdielať na

Vzbura v paláci?! Kráľovná pobúrila príkazom, jej verní ju v hneve opúšťajú!

Archívna reportáž

Britská kráľovná Alžběta II. (94) prežíva azda najťažší rok vo svojom živote. Všetko je inak, ako bola zvyknutá v minulosti, čo znáša ako milovníčka tradícií iste veľmi ťažko. A je už isté, že ani najtradičnejšie sviatky roka neprežije panovníčka v pokročilom veku ako tradične na Sandringhamskom panstve v Norfolku, v kruhu najbližšej rodiny.

Sandringham bol roky rokúce "vianočným" sídlom kráľovnej. Práve tam sa schádzala celá rodina a pozvaní hostia, aby zasadli pri sviatočne prestretom stole. Po hostine si odovzdávli rôzne symbolické a neraz vtipné darčeky aj so zábavnými komentármi. Tento rok si túto krásnu rodinnú udalosť musí 94-ročná panovníčka nechať ujsť.

"Po zvážení všetkých vhodných rád sa kráľovná a vojvoda z Edinburghu rozhodli, že tento rok strávia Vianoce v tichosti vo Windsore," oznámil v utorok hovorca Buckinghamského paláca. Tomuto rozhodnutiu ale predchádzala nepríjemná aféra, píše portál Daily Mail. Kráľovná sa vraj veľmi rozčúlila, keď sa dozvedela, že sa tím asi 20 zamestnancov kráľovskej domácnosti vzbúril proti jej požiadavke. Chcela, aby sa cez Vianoce uzavreli na 4 týždne v Sandringhame kvôli covidu, bez možnosti stretnúť sa s najbližšími. Hlavná hospodárka panstva, Patricia Earl (56), dokonca prekvapivo dala výpoveď po 32 rokoch vernej služby, za ktorú dostala od kráľovnej aj vyznamenanie. 

Každoročne boli tradíciou aj vianočné rodinné fotky, ale aj návšteva ľudu:

​To sú pre kráľovnú veľmi nepríjemné správy, no žiadať od zamestnancov 4-týždňové obmedzenie pohybu práve v čase sviatkov je síce na jednej strane pochopiteľné pre obavy o zdravie panovníčky, no na druhej strane pomerne neakceptovateľné pre samotných zamestnancov. Aj Alžbeta II. bude aj na Vianoce bez svojich blízkych. Na hrade vo Windsore strávi kráľovský pár Vianoce po dlhých rokoch osamote. Zdroj z ich blízkosti situáciu komentoval: "Mali šťastie, že trávili Vianoce s najbližšími každý rok, ale chápu, že ich rodina bude mať počas vianočného obdobia iný program a sú spokojní, že sviatočné obdobie v tomto roku bude pokojné. Tak ako všetci, aj oni živia nádej, že do normálu sa vrátia v roku 2021." Tradičný kráľovnin vianočný prejav by ale chýbať nemal.

Stromček už vo Windsore majú:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Pokiaľ je známe, plánujú najbližší členovia rodiny kráľovnej tráviť sviatky rôzne. Princ Charles a Camilla, budú na Štedrý deň vo svojom vidieckom dome Highgrove House v Gloucestershire. Očakávajú, že navštívia kráľovnú a princa Filipa vo Windsore niekedy počas sviatkov, ako prezradil zdroj z paláca. Princ Harry a Meghan Markle budú oslavovať svoje prvé Vianoce vo svojom novom sídle v Kalifornii aj s mamou Meghan, Doriou Ragland. Princ William a Kate Middleton zatiaľ svoje plány neprezradili. V minulých rokoch striedali oslavy s kráľovnou a s rodinou Kate v Bucklebury.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie