Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Princ Charles oslávil narodeniny. Zrejme sa dočká splnenia najväčšieho želania!
Zdielať na

Princ Charles oslávil narodeniny. Zrejme sa dočká splnenia najväčšieho želania!

Archívna reportáž

Najstarší syn kráľovnej Alžbety II. oslávil 14. novembra už 72. narodeniny. Jeho kráľovská matka je však stále dosť čiperná na to, aby mu ani v jeho pokročilom seniorskom veku neodovzdávala povestné žezlo. No pandémia spôsobila, že kráľovná predsa len zvažuje, že sa už vo svojich 94 rokoch koruny vzdá.

Princ Charles, ako priamy následník trónu, nepatrí medzi najobľúbenejších členov rodiny. Najmä po tom, čo sa prevalila jeho nevera ešte počas manželstva s princeznou Dianou, mnohí ho vinili aj za jej psychické problémy a nepáčilo sa im ani to, že po jej tragickej smrti si napokon vzal milenku Camillu za manželku. No jeho synovia mu to už dávno odpustili a ich vzťah je vraj veľmi dobrý.

Na oficiálnom profile jeho najstaršieho syna princa Williama a manželky Kate na Instagrame, ako aj na profile  samotnej kráľovnej sa v sobotu objavila gratulácia. Kráľovná pripojila k blahoželaniu aj čiernobielu fotografiu z roku 1948, na ktorej sedí vtedy ešte len ako princezná s novonarodeným Charlesom a usmieva sa. " Želáme princovi z Walesu dnes všetko najlepšie k narodeninám," znie stručné prianie, no fotky hovoria za všetko.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Princ Charles čaká na trón, ktorý by mu mal ako najstaršiemu synovi kráľovnej raz pripadnúť, neuveriteľne dlho. Je ale nádej, že sa tak stane už na budúci rok, keď má kráľovná osláviť 95 rokov. Charles čoraz častejšie zastupuje matku vzhľadom na jej vek na významných medzinárodných podujatiach. Aj v deň svojich narodenín odletel s manželkou Camillou do Berlína, kde sa zúčastňuje ústredného spomienkového obradu pri príležitosti výročia nemeckého Národného dňa smútku. Je to po prvý raz, čo sa britská kráľovská rodina zúčastní na podujatí na znak nemecko-britského priateľstva a spolupráce. 

Na jar patril Charles medzi prvé známe osobnosti, ktoré sa nakazili koronavírusom:

​Je známe, že Windsorovci majú veľmi blízko k Nemecku, keďže odtiaľ ich rod pochádza, aj keď sa k tomu neradi oficiálne priznávajú. Eduard VIII., ktorého abdikácia umožnila Alžbetinmu otcovi zasadnúť na britský trón a následne po ňom aj Alžbete, mal svojho času dokonca priateľský vzťah s Hitlerom, ako to dokladajú fotografie z ich srdečného zvítania v Nemecku. S hrdosťou sa vraj priznával k svojmu nemeckému pôvodu. Vojna však veľmi ochladila vzťahy kráľovskej rodiny s Nemeckom, ktoré si dovolilo agresívne napadnúť aj Britániu a túto krajinu v rámci svojich oficiálnych návštev obchádzala.

Charlesovi verejne gratulovali aj William a Kate:

Na britského následníka trónu tak pripadla významná úloha, oficiálne vyjadriť svojou prítomnosťou priateľské spojenie kráľovského rodu s nemeckým národom. Jeho osoba získava na čoraz vašej vážnosti. Je to pre neho zadosťučinenie za príkoria, ktoré si užil v detstve, jeho nešťastné chvíle v manželstve s Dianou, ako aj roky ústrania po jej smrti, keď sa verejná mienka postavila proti nemu. On sa však stále v tichosti doma i vo svete významne angažoval v boji za zlepšenie životného prostredia. Získal si za to veľké uznanie aj na medzinárodnej úrovni. Azda by si zaslúžil, aby sa konečne stál kráľom Veľkej Británie a Commonwealthu. No ešte stále je v hre aj to, že ho preskočí jeho syn, William. Ak by sa tak stalo, zrejme by to bolo s Charlesovým požehnaním.

Súvisiace články

Najčítanejšie