Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúca spoveď hereckej hviezdy! Trpí syndrómom "podvodníka"!
Zdielať na

Šokujúca spoveď hereckej hviezdy! Trpí syndrómom "podvodníka"!

Archívna reportáž

Azda každý človek má nejaké osobné problémy. Mnohí ich však nevedia ani pomenovať. Možno sa ich týka aj problém, o ktorom prehovorila slávna filmová herečka, známa najmä ako Hermiona z filmu Harry Potter, Britka Emma Watson, ktorá na jar tohto roku oslávila tridsiate narodeniny.

Emma Watson pôsobí ako mladá, vzdelaná, úspešná a sebavedomá žena, ktorá si užíva si slávu a pozornosť médií a verejnosti. Nie je to však celkom pravda, ako sa priznala. Má vraj veľký problém, ktorí odborníci pomenovali názvom syndróm podvodníka. 

Spozornieť by mal každý, kto pociťuje úzkosť, strach alebo pochybnosti pri pomyslení na svoje úspechy, napriek oceneniam zo strany druhých. Ak sa človek bojí, že niekto odhalí, že úspech dosiahol vďaka náhodnému šťastiu, a nie vlastnou schopnosťou. Behom života vraj tento pocit okúsia skoro tri štvrtiny ľudí. Podľa odborníkov je dôležité, problém rozpoznať a prestať v sebe tieto pocity pestovať a stupňovať ich. Človek si totiž môže prestať vážiť samého seba, čo môže vyústiť až do vážneho psychického stavu.

Pred pár rokmi sa klebetilo, že Emma a Harry majú románik:

​Emma Watson, napriek tomu, že jej vychádza snáď všetko na čo pomyslí a siahne, je ukážkovým príkladom tohto syndrómu. Táto úspešná herečka, nominovaná na mnohé herecké ocenenia, z ktorých dvadsaťštyri aj získala, neverí, že to bolo na základe jej vlastných schopností. V rozhovore pre Vanity Fair priznala, že vždy pri preberaní ocenenia mala pocit, že podvádza verejnosť. Necítila sa preto dobre v žiare reflektorov, ktoré by ju mohli odhaliť ako podvodníčku. „Stále zápasím. Svojim herectvom si nie som istá," až prekvapivo sa podceňuje. Možno aj pre tieto pocity popri hereckej kariére vyštudovala anglickú literatúru, psychológiu a filozofiu.

Emma je, okrem iného, presvedčená feministka:

Emma sa zrejme cíti lepšie v úlohe aktivistky a ochrankyne ľudských práv. Svoju popularitu tak môže zmysluplne využiť ako veľvyslankyňa dobrej vôle OSN pre ženy. Zároveň si tým čistí aj svoje svedomie, ako je asi presvedčená. S podobnými pocitmi však údajne zápasia aj iní slávni herci. Herečka Kirsten Stewart priznáva, že netúži po veľké pozornosti, akú vyvoláva, podobne je na tom aj Johnny Depp, Brad Pitt, Jennifer Lawrence a mnohí ďalší. Oscarom ocenená scénaristka filmu Juno Diablo Cody sa priznala: „Dôvodom, prečo som sa neskôr ukľudnila, bol fakt, že som obklopená celým radom ďalších podvodníkov.“ Možno tak vyjadrila pocity za väčšinu podobne postihnutých. A slávna Emma Watson zas nedávno vyhlásila: „Všetko do seba perfektné zapadlo. Porozumela som, čo je mojím poslaním a kam smerovať svoju energiu. Cítim v sebe kľud. A všimli si to aj ostatní, vraj som teraz iná ako skôr.“ A to je azda najlepší návod, ako sa dostať zo začarovaného kruhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie