Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Silný príbeh! Slávny režisér našiel na sklonku života člena rodiny, ktorá mu zachránila život!
Zdielať na

Silný príbeh! Slávny režisér našiel na sklonku života člena rodiny, ktorá mu zachránila život!

Archívna reportáž

Nebyť odvážnych a láskavých ľudí počas druhej svetovej vojny, svet by prišiel o mnohé veľké mená či už z oblasti vedy, športu, politiky alebo umenia. Nebyť istej poľskej rodiny, ktorá pomohla ukryť malého chlapca pred nacistami, na svete by dnes možno už nebol ani slávny režisér poľského pôvodu.

Režisér Roman Polański po rokoch našiel potomka ľudí, ktorí ho ako chlapca ukrývali počas vojny. Stefania a Jan Buchalovci z Wysokej pri Wadowiciach, zhruba 30 kilometrov od slovenských hraníc, skrývali počas druhej svetovej vojny vtedy 10-ročného Romana Polańského. Potomok vidieckej rodiny, ktorá počas druhej svetovej vojny ukrývala dnes svetoznámeho filmového režiséra, dostane ocenenie Spravodlivý medzi národmi.

​Stefania a Jan Buchalovci z Wysokej pri Wadowiciach, zhruba 30 kilometrov od slovenských hraníc, skrývali počas druhej svetovej vojny vtedy 10-ročného Romana. Teraz 87-ročný režisér poskytol svedectvo počas stretnutia s ich vnukom Stanislawom, ktorý o tomto kroku starých rodičov vôbec nevedel. "Poskytla mi prístrešie, čím ohrozila svoj vlastný život a život svojej rodiny. Bola to citlivá, jemná a pracovitá žena," zaspomínal si na Stefaniu Buchalovú. Polański, ktorý sa narodil v Paríži ako Raymond Thierry Liebling, má dokonca fotografie z čias, keď býval u Buchalovcov.

Okrem hrôz z druhej svetovej vojny sa musel popasovať aj so stratou partnerky a matky ich nenarodeného bábätka Sharon Tate, ktorú spolu s priateľmi zmasakrovala skupina psychopatov okolo Charlesa Mansona. Polanski sa v čase masakru nachádzal pracovne na európskom kontinente. Udalosť bola inšpiráciou pre nedávny oscarový snímok Once Upon a Time In Hollywood:

Režisér, ktorý počas holokaustu stratil takmer celú rodinu, vrátane tehotnej matky a babičky, sa v priebehu rokov snažil nájsť dobrodinku, ktorej vďačí za život. Po vojne sa dvakrát vrátil do Wysokej, no nenašiel po rodine žiadnu stopu. Podarilo sa to až vďaka Anne Kokoszkovej-Romerovej a Mateuszovi Kudlovi, tvorcom dokumentu Polanski, Horowitz o režisérovom detstve. "Hľadali sme niekoľko rokov. Rozprávali sme sa s dedinčanmi, ale nevedeli sa dopátrať, kam Buchalovci odišli. Dívali sme sa do farských kníh, prehľadali staré telefónne zoznamy... Nakoniec sme našli stopu na vnuka Jana a Stefanie Buchalovcov," prezradila Anna Kokoszková-Romerová.

Morgane Polanski, dcéra slávneho režiséra, sa rovnako ako otec venuje réžii, no zahrala si aj úlohu princeznej Gisly v seriáli Vikingovia:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Trying to do the same thing but with a much less fancy camera... Filming the Behind The Scenes of J’Accuse ?? Coming soon! ? @guyferrandis

Príspevok, ktorý zdieľa Morgane Polanski (@mpolanski),

Tvorcovia filmu napokon dohodli stretnutie Polańského s vnukom ľudí, ktorí ho zachránili. Udialo sa tak vo Wysokej priamo počas nakrúcania. Polański sa vtedy podelil o spomienky, aké to bolo skrývať sa na dedine, v chudobnej rodine, kde nebola elektrina ani dostatok jedla. Medaila a diplom pre rodinu Buchalovcov sa už nachádzajú na izraelskom veľvyslanectve vo Varšave, ktoré bude organizovať slávnostné odovzdávanie ocenení.

Súvisiace články

Najčítanejšie