Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kašľú na jeho poslednú vôľu?! Stane sa, čo si Menzel vyslovene NEŽELAL!
Zdielať na

Kašľú na jeho poslednú vôľu?! Stane sa, čo si Menzel vyslovene NEŽELAL!

Archívna reportáž

Nedávno zosnulý držiteľ Oscara za celovečerný zahraničný film Ostro sledované vlaky, Jiří Menzel, zažíval posledné roky svojho života neľahké chvíle. Jeho zdravotný stav mu nedovoľoval užívať si dôstojnú starobu, navyše, koniec visel stále vo vzduchu, ako si režisér dobre uvedomoval. Preto sa stihol radšej verejne vyjadriť, že si neželá verejný pohreb.

O utrpení Jiřího Menzela († 82), celoživotného rebela a hedonistu zároveň, sa zmienil jeho spolupracovník a priateľ Zdeněk Svěrák slovami: „To už nebolo na život. Je to milosrdná smrť“. Podobne to cítili aj ostatní blízki priatelia tohto nezabudnuteľného režiséra, azda aj preto jeho úmrtie nespôsobilo až taký žiaľ, ale skôr vydýchnutie si, že už netrpí.

Patrí sa rešpektovať poslednú vôľu zosnulého a tesne po Menzelovej smrti, ešte pred pár dňami, jeho vdova Olga aj tvrdila, že verejná rozlúčka nebude. No už je všetko inak.

Pripomeňte si situáciu, keď Menzel získal Oscara:

Verejnosť, zvyknutá na veľkolepé rozlúčky s významnými osobnosťami, ktorých bolo v poslednej dobe, žiaľ, nemálo, by to zrejme nedokázala prijať. Tak sa vdova po Jiřím Menzelovi, ktorý zomrel minulý týždeň v sobotu, predsa len rozhodla určitú formu piety usporiadať. Prezradila už aj to, kedy a kde sa uskutoční. Reaguje tým na veľký záujem zo strany kolegov, kamarátov i fanúšikov jej muža. „Preto sa v piatok 18. 9. od 10:00 do 18:00 pre vás všetkých otvoria priestory foyer Rudolfína, kde sa budete môcť s Jirkom rozlúčiť osobne,“ napísala Olga v príspevku na Instagrame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Milí příznivci Jiřího Menzela, od srdce Vám všem děkuji za neuvěřitelné množství kondolencí, krásných vzkazů a milých slov. Moc mě těší, že máte Jirku stále rádi, ať už jste ho poznali osobně nebo prostřednictvím jeho filmů a divadelních her, které režíroval. Jirka si veřejný pohřeb nepřál. Vím ale, že mnozí z Vás by se s ním přesto rádi nějakou formou rozloučili. Proto se v pátek 18. 9. od 10:00 do 18:00 pro Vás všechny otevřou prostory foyer Rudolfina, kde se budete moci s Jirkou rozloučit osobně. Uslyšíte hudbu z jeho filmů, budete se moci zapsat do kondolenčních knih a před Rudolfinem si budete moci oživit vzpomínky na Jirku i jeho filmy shlédnutím malé výstavy Rozmarná léta Jiřího Menzela. Večer v Rudolfinu zazní v rámci festivalu Dvořákova Praha hudba jednoho z Jirkových nejoblíbenějších skladatelů Wolfganga Amadea Mozarta. Děkuji Vám všem za to, že jste v těchto těžkých chvílích se mnou. Vaše Olga ❤️

Príspevok, ktorý zdieľa Olga Menzelová (@olgamenzelova),

Vypočujete si hudbu z jeho filmov, budete sa môcť zapísať do kondolenčných kníh a pred Rudolfínom si budete môcť oživiť spomienky na Jirka i jeho filmy zhliadnutím malej výstavy Rozmarné léta Jiřího Menzela,“ popísala vdova ďalší program rozlúčky. Ďalej pokračovala: „Zo srdca vám všetkým ďakujem za neuveriteľné množstvo kondolencií, krásnych odkazov a milých slov. Veľmi ma teší, že máte Jirka stále radi, či už ste ho poznali osobne, alebo prostredníctvom jeho filmov a divadelných hier, ktoré režíroval“. Niet pochýb, že to bude dôstojná rozlúčka, no stále je to presne taká udalosť, akú si Jirka neželal.

Súvisiace články

Najčítanejšie