Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najočakávanejšia rozprávka prichádza! TOTO uvidíte v Perinbabe 2!
Zdielať na

Najočakávanejšia rozprávka prichádza! TOTO uvidíte v Perinbabe 2!

Archívna reportáž

Niet pochýb, že Perinbaba patrí medzi vrcholné diela československej rozprávkovej tvorby. Rozprávka, ktorá sa medzičasom stala priam kultovou, je jedným z mnohých oceňovaných diel režiséra Juraja Jakubiska. A je to opäť on, kto sadol na režisérsku stoličku voľného pokračovania Perinbaby.

Keď v roku 1985 uzrela svetlo sveta Perinbaba s Giulettou Masinou, Petrou Vančíkovou, Petrom Mikulíkom, Soňou Valentovou, ale aj s fešným Nemcom Tobiasom Hoeslom v úlohe Jakuba, rozprávka sa stala absolútnym hitom nasledujúcich generácií. Bola by veľká škoda nepridať ešte aspoň jedno pokračovanie. Maestro režisér sa do toho pustil.

Počas leta pracoval 82-ročný Juraj Jakubisko spolu s manželkou na finalizovaní rozprávky, ktorá dostala názov Perinbaba a dva svety. Premiéra filmu je plánovaná na tretí decembrový deň a tak majú tvorcovia čo robiť.

Pozrite si skvelý teaser, ktorý nastavuje latku očakávania skutočne vysoko:

​Nad všetkým ale stále bdie samotný režisér. „Bolo to krásne leto, ktoré sme zasvätili dôsledným a náročným prácam. Venovali sme sa zvuku, obrazu, no najmä špeciálnym efektom. Ľudí v kinách dnes už nenadchne, ak niekto zmizne len tak. Na to sme si už zvykli. Je dôležité neustále udivovať diváka a dopriať mu skutočný vizuálny zážitok. V novej Perinbabe sa trikmi šetriť nebude. Niektorí kolegovia mi hovorili, že obdobné vizuálne predstavy, efekty a triky, aké sa robia v Amerike, nie je možné v našich končinách realizovať. Aby som ich podnietil k väčšej odvahe, spolupracoval som s nimi v každom kroku výtvarnej a vizuálnej stránky a dotiahli sme to do konkrétnej výslednej podoby,“ prezradil Juraj Jakubisko, ktorý na prosby fanúšikov do deja vrátil dokonca aj zosnulú Giuliettu Masinu.

​Veľa času venovali aj hudbe, práve tú si s rozprávkou mnohí silno spájajú. Bude iná, no predsa podobná. Rovnako dej nadväzuje na lásku Alžbetky a Jakuba, ktorým sa narodil syn Lukáš. Práve on, v podaní Lukáša Frlajsa, je hlavnou postavou. Vyberá sa do sveta hľadať šťastie a lásku, no dostane sa na rázcestie, kde si musí vybrať svoju cestu. Každé rozhodnutie mu zmení život, či už v dobrom, alebo v zlom. V spoločnosti psíka Ucha zažije kopu dobrodružstiev, ale aj príležitostí ukázať odvahu a najmä bystrý rozum a srdce na správnom mieste. Napokon sa Lukáš predsa len dostane do vysnívaného sveta, no prekvapí ho, že je tam, kde ho predtým vôbec nečakal. Viac už uvidia diváci v kinách od 3. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie