Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Najťažšie slová Venduly Pizingerovej, trúchli za milovaným dieťatkom!
Zdielať na

Najťažšie slová Venduly Pizingerovej, trúchli za milovaným dieťatkom!

Archívna reportáž

Vendula Pizingerová pôsobí ako človek, ktorý si žije na ružovom obláčiku. Večne vysmiata, s obrovským zmyslom pre humor a otvoreným srdcom, ktoré bije aj pre jej nadáciu Kvapka nádeje. No práve jej vznik je spojený s najtragickejšou udalosťou vo Vendulinom živote.

Druhý manžel Venduly Pizingerovej bol azda najvychytenejší skladateľ vo svojej dobe. Karel Svoboda stál za najväčšími hitmi Karla Gotta, Heleny Vondráčkovej, Hany Zagorovej a mnohých ďalších, no preslávila ho najmä hudba a piesne k filmom, na čele s Tromi orieškami pre Popolušku a Nocou na Karlštejne. No sláva, peniaze, ani výrazne mladšia manželka mu nepriniesli dosť radosti.

Pred 13 rokmi spáchal vo veku 68 rokov samovraždu a zanechal tu vtedy 35-ročnú Vendulu a 2-ročného syna Jakuba. No dcérka Klára odišla zo sveta ešte o sedem rokov skôr, ako jej otec.

S Karlom mala Vendula veľmi búrlivý vzťah:

​Klára Svobodová sa narodila v januári 1996 a akoby svojmu otcovi z oka vypadla. Krásne dievčatko, žiaľ, ťažko ochorelo. Ako dvojročnej jej zistili leukémiu, s ktorou dokázala bojovať ešte dva roky. Až do 22. augusta 2000. "Dvadsať rokov bez dcéry Kláry. Čo všetko sa za tú dobu udialo v mojom živote je až neskutočné. Určite mi veľmi chýba jej poradný hlas a múdrosť, ktorú v sebe niesla už ako dieťa. Bolo to veľmi zvláštne. Je vzácne, koľko ľudí a osudov ovplyvnilo toto malé dievča. Sľúbila som jej, že budem pomáhať chorým deťom ako to pôjde," napísala 48-ročná Vendula smutnú, no silnú spomienku na svoju zosnulú dcérku.

Pomáhať druhým sa stalo napokon Vendulinou profesiou, ako prezidentka nadácie sa venuje pomoci chorým deťom naplno a veľmi úspešne. Hoci na dcérku nikdy nezabudne, jej príspevok konči predsa len optimisticky. "Vždy som sa snažila byť silná, lebo ma tak rodičia vychovali. Teraz už ale nemusím, všetci sú preč a ja rozbieham nové príbehy. Pre nové duše," napísala a pridala srdiečkové smajlíky. Nepochybne "novými dušami" myslela aj bábätko, ktoré nosí pod srdcom a už onedlho privedie na svet svojmu o 16 rokov mladšiemu manželovi Josefovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie