Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec monarchie?! Obrovský škandál možno ukončí stáročia panovania kráľov!
Zdielať na

Koniec monarchie?! Obrovský škandál možno ukončí stáročia panovania kráľov!

Archívna reportáž

Svetové monarchie sa otriasajú v základoch, po britskej kráľovskej rodine a jej početných škandálikoch sa s korupčnou kauzou pasuje aj bývalý španielsky kráľ Juan Carlos. Obvinenia sú natoľko vážne, že 82-ročný monarcha opustil krajinu.

Kráľ Juan Carlos I., ktorý v roku 2014 abdikoval z postu kráľa v prospech svojho syna Filipa VI. oznámil, že opúšťa Španielsko a ostane žiť v exile kvôli závažnému finančnému škandálu. Ako píše denník Daily Mail.com, tomuto škandálu predchádzali aj obvinenia z nevery, korupcia a tajné účty v švajčiarskych bankách.

V oficiálnom vyhlásení kráľovského dvora sa starnúci kráľ Juan Carlos I. rozhodol opustiť rodné Španielsko, ktorému kraľoval od roku 1975 až do abdikácie v roku 2014. Zdroj z kráľovskej rodiny potvrdil, že kráľ sa na území krajiny už nenachádza. Počas vyšetrovania tohto zločinu sa bude teda bývalý kráľ ukrývať v neznámej krajine, čo mnohí označujú za zbabelý krok.

V roku 2014 španielsky kráľ Juan Carlos I. abdikoval v prospech svojho syna Filipa VI.:

"Chcem ťa informovať, že som sa rozhodol odísť zo Španielska počas tohto obdobia," písal v zverejnenom liste Juan Carlos svojmu synovi Filipovi, úradujúcemu španielskemu kráľovi. Narážal na obdobie vyšetrovanie, keďže španielske úrady momentálne zisťujú či kráľ obdržal províziu za pomoc pri získaní veľkej zákazky za 6 miliárd eur pre Saudskú železničnú spoločnosť. Jeho odmena od saudského kráľa za vybavenie tejto zákazky mala byť mimoriadne štedrá, takmer 100 miliónov eur. Na kráľa mala túto vážnu informáciu prezradiť jedna z jeho bývalých mileniek.

Španielsky kráľovský pár si napriek škandálom Juana Carlosa plní svoje povinnosti:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Los Reyes recorren el centro de Jaca durante su visita a la la Comunidad Autónoma de #aragon

Príspevok, ktorý zdieľa Queen Letizia of Spain ?? (@queenletizia),

To, kam sa bývalý kráľ rozhodol uniknúť pred nepríjemnými obvineniami nie je známy, no špekuluje sa o exile v Dominikánskej republike. Španielsky premiér označil obvinenia a zistenia z prebiehajúceho vyšetrovania v rodnom Španielsku ako aj vo Švajčiarsku bývalého kráľa za veľmi znepokojivé. Kráľ Juan Cralos I. má so svojou manželkou Sofiou okrem Filipa VI. aj dve dcéry Kristínu a Elenu, akú dohru to bude mať na zvyšok kráľovskej rodiny priblížia až finálne zistenia z vyšetrovania. Už sa ale ozývajú hlasy, že monarchia je aj v tejto krajine prežitok a ak má byť prínos taký, ako v prípade abdikovaného kráľa, radšej potom žiadny.

Súvisiace články

Najčítanejšie