Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Česko zaplakalo! Zomrel skvelý herec z mnohých kultových filmov
Zdielať na

Česko zaplakalo! Zomrel skvelý herec z mnohých kultových filmov

Archívne video

Nikdy nebol hercom veľkých hlavných úloh, no svoje vedľajšie postavy stvárňoval geniálne. Objavil sa v vo vyše 200 filmoch a v zhruba stovke seriálov. Ján Skopeček sa dožil krásnych 94 rokov.

Herec, dramatik a zakladajúci člen pražského Divadla pod Palmovkou zomrel v pražskej nemocnici Na Bulovce. Do povedomia divákov sa zapísal ako predstaviteľ stoviek menších rolí, neraz v legendárnych komédiách, ako napríklad Parta hic, Traja chlapi v chalupe, Dobrý vojak Švejk, Marečku, podejte mi pero, ale aj v Kameňáku, Bobuliach a mnohých iných.

Na divadelných doskách stvárnil takmer 300 rôznych postáv. "S hlbokým zármutkom sme prijali správu o úmrtí pána Jana Skopečka, ktorý bol skvelým hercom a spisovateľom, ako aj jedným zo spoluzakladateľov nášho divadla. Ďakujeme za všetko a s úctou spomíname," uviedlo Divadlo od Palmovkou.

Pripomeňte si Jana Skopečka v jednej z jeho hlavných úloh:

Skopeček dostal cenu za celoživotné majstrovstvo v dabingu, cenu za svoje komediálne úlohy, ako aj prezidentskú medailu Za zásluhy o štát v oblasti umenia. Počas druhej svetovej vojny prešiel dvomi koncentračnými tábormi.

S manželkou, herečkou Věrou Tichánkovou, spolu prežili 66 rokov až do jej smrti v roku 2014. Odvtedy žil v domove seniorov, poslednú dobu bol jeho zdravotný stav pomerne vážny, museli ho presunúť na izbu s nepretržitou starostlivosťou, až napokon aj do nemocnice, kde skonal.

Súvisiace články

Najčítanejšie