Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Východniari držia spolu! Aj Čekovský prišiel podporiť ľudí zasiahnutých záplavami
Zdielať na

Východniari držia spolu! Aj Čekovský prišiel podporiť ľudí zasiahnutých záplavami

Východniari opäť dokázali to, akú majú silu, ak sa spoja. Stovky ľudí v Snine prišli na námestie podporiť rodiny zo zaplavenej obce Pichne. Prívalové vlny tam udreli štyrikrát po sebe a dedina sa ocitla pod vodou. Ťažko skúšaných východniarov prišiel povzbudiť aj rodák z Humenného, skvelý Marián Čekovský.

Od ničivých záplav prešli tri týždne. Na námestie v Snine prišli stovky ľudí, ktorí vedia, že treba pomôcť. Nepotrebovali však gumáky, hadice ani ťažké mechanizmy, stačilo jediné - dobré srdce.

Do obcí Zubné a Pichne povolali dokonca aj armádu. No škody, ktoré povodeň napáchala, napraviť nedokáže. Veľkorysosť ukázali rodáci z okresu. "Samozrejme, že finančná podpora pre ľudí postihnutých povodňami je veľmi dôležitá, ale dnešné podujatie sme zorganizovali hlavne s tým cieľom, aby tí ľudia cítili, že majú podporu, pretože sme svoji a sme silní, keď sa spojíme," vyjadrila sa Diana Turčik, riaditeľka Domu kultúry v Snine.

​Zaplavenú dedinu podporil aj fenomenálny hudobník Marián Čekovský. "V živote sa niekedy pýtam sám seba, čo som ja urobil pre iných ľudí, lebo pre mňa urobili mnohí veľa. Ale stane sa, že sú ľudia, pre ktorých nikto nič neurobí a preto som sa rozhodol, že urobím pre nich ja niečo," povedal obľúbený Čeky.

Publikum si tiež mohlo vychutnať veľkolepú írsku tanečnú show, s ktorou cestuje po celom svete sninská tanečná skupina Merlin. Vedúcimi tohto telesa sú manželia žijúci práve v obci Pichne. "Mali sme to šťastie, že voda nám zaplavila iba záhradu, ale k technike a ku kostýmom sa nedostala," povedali o svojej skúsenosti s veľkou vodou manželia Barančíkovci, vedúci súboru Merlin.

K pomoci sa pridali aj všetky prevádzky na námestí tým, že darovali časť zo svojich tržieb. Obrovským potleskom ľudia odmeňovali nielen umelcov, ale aj dobrovoľných hasičov, vojakov a všetkých, ktorí po záplavách obyvateľom obce Pichne pomáhali. "Keď som vystúpil na pódium a pozrel som sa, koľko je tu ľudí, triasol sa mi hlas a bol som dojatý, že vôbec prišli a podporili nás, ďakujem," povedal vďačný Július Baník, starosta obce Pichne.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie