Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Herecká super hviezda v depresiách: Pred samovraždou ma zachránil Beethoven!
Zdielať na

Herecká super hviezda v depresiách: Pred samovraždou ma zachránil Beethoven!

Archívna reportáž

Azda každý človek má v živote lepšie aj horšie dni, a je to úplne prirodzené. Niekomu stačí na pozdvihnutie nálady kúsok čokolády, či prechádzka v prírode. Avšak v populácii je mnoho ľudí, ktorí netrpia depresiou iba zo zmeny počasia či prežúrovanej noci.

Herec Stephen Fry (62) známy ako starosta z filmu Hobit, ale aj ako skvelo zahraný Oscar Wilde,  sa rozhodol otvorene porozprávať o svojich dlhoročných psychických problémoch. Je to boj na dlhé trate, ktorý mohol v jeho prípade skončiť tragicky, nebyť jednej veci.

​Potom, ako začal Stephen pociťovať vo svoje duši prázdno a strácal chuť do života, sa našťastie nehanbil vyhľadať pomoc. Podľa informácii na portáli DailyMail.uk mu lekári diagnostikovali bipolárnu poruchu osobnosti a psychotermiu, čo je duševný stav spôsobujúci náhle zmeny nálad a neovládateľné správanie. „Vo svojom vnútri nevidíte už v ničom žiaden zmysel. Nič nemá ani vôňu ani chuť. Nič nemá význam a všetko je tak beznádejné,“ opisuje pocity psychicky chorého človeka Stephen.

V príbehu o Hobbit si zahral starostu, kritici jeho výkon odmenili výborným hodnotením:

V roku 2012 zašli jeho muky až tak ďaleko, že sa pokúsil o samovraždu. Tá mu, našťastie, nevyšla, a pomohol mu aj jeden z najväčších hudobných velikánov všetkých dôb, skladateľ Ludwig Van Beethoven. „Jeho hudba má v sebe istú liečivú moc, ktorá pomáha. Keď sa k tomu obmedzí alkohol a pridajú sa prechádzky a zdravá strava, môže to mentálnemu zdraviu veľmi pomôcť,“ vymenúva veci, ktoré mu zachránili život.

Herec má zaujímavú záľubu v zbieraní kravát, na svojom Instagrame vždy venuje niektorej zo svojej zbierky krátky príbeh:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ozwald Boateng is one of the great names in British fashion. I have the honour of knowing him. We are what my Hungarian Jewish grandfather would call puszipajtás (pronounced pussy-pie-TASH) – which splendid word signifies a “kissing friend”. Hungarians are very demonstrative with their embraces; if you are puszipajtás with someone it means you’d greet each other with a hug or a kiss if you met in the street (though not just at the moment of course). Ozwald (who is not Hungarian of course, but of Ghanaian descent) had the horrific job of dressing me for the first five or six BAFTA Film Award ceremonies that I hosted at the beginning of this century (see Pics 2 and 3). I say horrific job because the Boateng style is very much one of elegant lines, beautiful, almost teddy boy length suit jackets, often in purples and teals. During exactly the time he was making me suits for these occasions I was putting on the pounds at a rate of what seemed to be a stone a year. The poor chap must felt like someone trying to stuff a beachball into a bud vase. At least a necktie doesn’t depend so much on waist size (although they can lie at a distressing horizontal on fat tummies) and I’ve included two of his here for today’s #fryties since they kind of go together. Artful plays on the RAF roundel and the Union Flag. @ozwald_boateng designed clothes for The Matrix, Lock Stock and Two Smoking Barrels, Hannibal, Oceans 13, Tomorrow Never Dies, Sex in the City … and many others. A 20 year retrospective at the Victoria & Albert museum 15 years ago confirmed his distinguished place in British fashion history. Fundamentally Savile Row, he trained under Tommy Nutter, about whom I wrote some weeks ago, and like his mentor manages always to be chic, elegant and modern too. In case he ever gets above himself he can be forced to gaze on a picture of me squeezed into one of his suitings. As P. G. Wodehouse put it “He looked as though he had been poured into his clothes and forgotten to say ‘when’.

Príspevok, ktorý zdieľa Stephen Fry (@stephenfryactually),

Herec sa s psychickými problémami popasoval natoľko, že ho nezložila ani vážna diagnóza, rakovina prostaty, ktorú mu diagnostikovali v roku 2017. Minulý rok však s úspechom podstúpil operáciu, pri ktorej mu postihnutú prostatu odstránili. „Už som sa zotavil, všetko je v poriadku. Ale určite by mali muži v istom veku chodiť na preventívne prehliadky. Mali by pochopiť, že je to veľmi časté mužské ochorenie,“ odkazuje všetkým mužom, dnes už psychicky aj fyzicky zotavený herec.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie