Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kráľovná vystúpila s MIMORIADNYM prejavom! Spravila to len piatykrát v živote!
Zdielať na

Kráľovná vystúpila s MIMORIADNYM prejavom! Spravila to len piatykrát v živote!

Archívna reportáž

Hoci je funkcia monarchie vo Veľkej Británii už skôr symbolická, ako výkonná, pre obyvateľov ostrovov je kráľovná stále pojem a pilier istoty. Alžbeta II. to dobre vie a preto je pochopiteľné, že v tak ťažkých časoch, ako je aktuálna pandémia koronavírusu, sa postavila pred kameru a nahrala odkaz národu.

Televízny prejav kráľovnej je neklamným znakom, že situácia je vážna. Hoci vládne Alžbeta II. už takmer 70 rokov, je to len piaty prejav k národu pred kamerou. Naposledy sa tak stalo v roku 2002 po smrti kráľovnej matky. Teraz je za tým koronavírus.

V prvom rade poďakovala 93-ročná kráľovná Alžbeta všetkým, ktorí k pandémii pristupujú zodpovedne a ostávajú doma. Hoci vláda vo Veľkej Británii s opatreniami dlho otáľala a premiér Boris Johnson situáciu zľahčoval, napokon uznali, že prísne opatrenia sú nutné.

Alžbeta II. a princ Filip sú manželmi vyše 70 rokov:

​Ešte väčšiu vďaku ale prejavila kráľovná všetkým zdravotníkom a ostatným povolaniam, ktoré stoja v prvej línii v boji proti COVID-19. Práve na ich prácu sa bude podľa kráľovnej spomínať ako na prejav sily britského ducha. Jeho symbolom bude dúha, ktorú teraz všetci v Británii kreslia ako symbol nádeje a optimizmu.

V Británii majú k 6. aprílu takmer 50 tisíc nakazených a 5000 mŕtvych. "Spoločne bojujeme s chorou a chcem vás ubezpečiť, že ak zostaneme jednotní a rozhodní, tak nad ňou zvíťazíme," vlievala nádej národu kráľovná.

Silná bola v prejavu aj spomienka na vojnový rok 1940, keď vystúpila ešte ako princezná v rozhlasovom prejave, aby podporila deti evakuované z domovov pre nálety nacistov. "Dnes opäť mnoho ľudí pociťuje bolesť pre odlúčenie od tých, ktorých majú radi. A teraz, rovnako, ako vtedy, hlboko v duši vieme, že je to tá správna vec. Uspejeme a tento úspech bude patriť každému z nás," povedala kráľovná Alžbeta II.  Prejav ukončila optimisticky: "Lepšie dni sa vrátia a znovu sa zídeme".

​Prejav nakrúcal na zámku Windsor jediný kameraman, špeciálne oblečený v ochrannom odeve, ostatní členovia štábu boli v inej miestnosti. Vzhľadom k veku patrí kráľovná a jej manžel, 98-ročný princ Filip, do najohrozenejšej skupiny ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie