Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nakazený olympijský víťaz o koronavíruse: Najhoršie, čomu som kedy čelil!
Zdielať na

Nakazený olympijský víťaz o koronavíruse: Najhoršie, čomu som kedy čelil!

Archívna reportáž

Koronavírus sa nevyhýba ani vrcholovým športovcom. Jedným z postihnutých olympionikov je aj zlatý juhoafrický plavec. Cameron van der Burgh sa rozhodol podeliť o svoje skúsenosti.

Bývalý športovec opísal na sociálnej sieti ako jeho silné a zdravé telo tento vírus poznačil. Dodal aj to, čo si myslí v súvislosti s nákazou o nadchádzajúcich olympijských hrách.

Cameron van den Burgh (31) sa koronavírusom nakazil pred dvomi týždňami a dnes má už len mierne príznaky. Avšak to, čo pociťoval na začiatku choroby, považuje za to najhoršie, čo v živote zažil.

Takto pokoril Cameron na olympiáde v Londýne svetový rekord:

Najhorší vírus akému som kedy musel čeliť. Pritom som mladý, žijem zdravo a ako športovec a nefajčiar mám silné pľúca. Najhoršie príznaky, najmä vysoká horúčka, už odzneli. No stále kašlem a som nesmierne unavený. Aj obyčajná chôdza ma vyčerpá až na niekoľko hodín,“ popisuje svoje skúsenosti tridsaťjedenročný športovec.

Plavec si tiež myslí, že nástup na olympiádu môže byť ohrozený, najmä pre tých športovcov, ktorý si nákazou museli prejsť. Tá mal začať už v júli 2020 v japonskom Tokiu. „Kondičná strata je obrovská. Čím sa termín olympiády blížil, tím to bolo horšie. Pokračovať v tréningu napriek príznakom, by bol obrovský risk,“ myslí si Cameron. Už môže byť pokojný, organizátori ohlásili odklad letnej olympiády na budúci rok.

Cameron van den Burgh si svoje zlato v plávaní odniesol ešte v roku 2012 na OH v Londýne. O štyri roky neskôr skončil druhý na olympiáde v Riu. Šesť ďalších zlatých medailí si odniesol zo svetových šampionátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie