Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koniec hry pre Weinsteina! Obťazoval kopu žien, teraz strávi zvyšok života v base!
Zdielať na

Koniec hry pre Weinsteina! Obťazoval kopu žien, teraz strávi zvyšok života v base!

Megaproces s kedysi jedným z najmocnejších mužov Hollywoodu sa skončil. Harvey Weinstein pred tromi rokmi netušil, že ho za jeho chlípne správanie bude čakať poriadne tvrdý trest. Vzhľadom k jeho veku možno hovoriť v podstate o doživotí.

Bol to práve Harvey Weinstein, na základe ktorého konania sa rozbehlo hnutie #metoo. Hoci bolo dlhé roky známe, že herečky zneužíval s prísľubom úspechu v kariére, vždy to boli len také "reči". Gwyneth Paltrow, Courtney Love, Jennifer Aniston, Ashley Judd, Rose McGovan, Angelina Jolie a mnohé ďalšie medzi riadkami viac či menej vážne poznamenali niečo na adresu tohto dnes 66-ročného muža, no nikto to nebral celkom vážne.

Harvey Weinstein bol producentom mnohých najväčších trhákov a celebrity si ho nechceli veľmi znepriateliť.

Takto tento ťažký prípad začal:

Až v októbri 2017 rozvinul denník The New York Times príbeh ukrývajúci mnohé nechutnosti a trestné činy. Neskôr dostali za túto novinársku prácu aj Pulitzerovu cenu. Denníku sa postupne ozývali ďalšie a ďalšie ženy, ktoré mali do činenia so sexuálnym obťažovaním zo strany Weinsteina.

Všetky dnes zrejme pocítili veľké zadosťučinenie, keď súd vyriekol verdikt, ako píše NY Times. Harvey Weinstein mohol dostať "len" päť rokov, sudca bol ale prísny a poslal producenta za mreže na 23 rokov. Pritom hlavnú rolu zohrali napokon "len" dva prípady. Jedným z nich je znásilnenie Miriam Haley v roku 2006, ktorá sa v záverečnej reči vyjadrila: "Znásilnil moju dôveru a moje telo, aj moje osobné právo odmietnuť sexuálne návrhy".

Spokojnosť s výsledkom a podporu ženám vyjadril v statuse aj spevák Sting:

Druhým prípadom je znásilnenie začínajúcej herečky Jessicy Mann v roku 2013. Harvey Weinstein tvrdí, že ide o nespravodlivosť, nakoľko neustále opakuje, že z jeho strany nešlo o násilie. "Môžeme mať každý svoju pravdu, ale ľutujem všetkých vás, a všetkých mužov, ktorí si týmto prechádzajú. Naozaj ma táto situácia mrzí hlboko v srdci. Naozaj, naozaj sa pokúšam byť lepším človekom," povedal v záverečnej reči, no zjavne to nepomohlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie