Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Jakubisko sa zase predviedol! TOTO sa ale o ňom veľmi nevie!
Zdielať na

Jakubisko sa zase predviedol! TOTO sa ale o ňom veľmi nevie!

Umelci väčšinou nemajú len jediný talent. AJ taký Juraj Jakubisko je nielen skvelý filmový režisér, ale aj vášnivý maliar. Svojimi výtvory sa pochválil na výstave v istej pražskej galérii.

Filmovanie je maľovanie svetlom, tvrdia mnohí filmári. Juraj Jakubisko nepoužíva lúče svetla len vo svojich filmoch, ako ich všetci poznajú. Z času na čas vezme do ruky aj ceruzky, olejové farby a štetec.

Počas desiatok rokov vytvoril celý rad obrazov, a keď sa s nimi predstaví na vernisáži, je vždy plno. Rovnako aj do malej, zelenej galérie na okraji Prahy prišlo mnoho ľudí. "Začal som maľovať a bolo mi ľúto niekomu dať obraz, keď sa tak dlho maľuje," priznal sa režisér legendárnych filmov.

Niet pochýb, že Jakubisko patrí medzi najlepších režisérov bývalého Československa:

"Má neuveriteľnú fantáziu, ktorú pretvára tak do filmov, ako aj do svojich obrazov," povedala o Jakubiskových dielach majiteľka galérie, Zuzana Vaňková. Uzdu fantázii popúšťa Jakubisko väčšinou vtedy, keď má pauzu od nakrúcania filmov. V tých obdobiach trávi čas maľovaním a rodina ho v tom podporuje. "Pre neho je to taká duševná katarzia. Keby nemaľoval, tak by sme sa viac hádali," povedala so smiechom maestrova manželka Deana Horváthová.

Súvisiace články

Najčítanejšie