Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Láska, ktorá sa skončila tragédiou! A sú v tom jojkári!
Zdielať na

Láska, ktorá sa skončila tragédiou! A sú v tom jojkári!

Keď sa povie "romantika" v literárnom diele, drvivú väčšinu by zrejme napadlo to isté - príbeh Rómea a Júlie z pera Williama Shakespeara. A ak ešte nemáte program na nasledujúce dni a chcete potešiť vašu polovičku, tu je jeden tip.

Príbeh tragickej lásky sa dočkal po dvadsiatich obnovenia na divadelných doskách. V predstavení sa blysli aj niektorí jojkári.

Príbeh Rómea a Júlie pozná každý, no v Ďurovčíkovom podaní to nie je iba tragédia, dostáva nový rozmer.

Rómeo a Júlia nie sú jediným Ďurovčíkovým kontaktom so Shakespearom:

Moderné multimediálne tanečné divadelné predstavenie Rómeo a Julia povodne vzniklo v roku 1998. Ján Ďurovčík vtedy využil na pódiu asi všetky možné dostupné multimediálne prostriedky - hudbu, tanec, spev, hovorené slovo i video záznam. "Je to šialené predstavenie vo viacerých plánoch a nám to dalo šialenstvo," opísal svoje dielo Ján Ďurovčík.

Režisérove slová potvrdili aj všetci tanečníci. Nacvičovali dlhé 4 mesiace a sám Jano až teraz zistil, aké ťažké choreografie pred rokmi vymyslel. Nezvyčajné je, že v tomto predstavení aj sám účinkuje - ako režisér, tanečník a dokonca aj ako spevák.

Ďurovčík je vlastne jediný pôvodný účinkujúci, tí, ktorí dnes v Rómeovi a Júlii tancujú, boli v čase prvej premiéry iba malé deti. Všetko, okrem tanečníkov, je pôvodné - repliky, hudba, choreografie i
videá, ktoré dopĺňajú dej. Účinkujú v nich aj Aneta Parišková či Matej Landl. "Som si zaspomínala na to, ako to vedy vznikalo," povedala jojkárska moderátorka.

Klasický tragický príbeh lásky v Ďurovčíkovom podaní vyvoláva zimomriavky. Je drsný, hrubý, odvážny a bez obalu poukazuje na to, čo je v ľuďoch zlé. A práve v tom je fantastický.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie