Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Monika Potokárová dostala cenu In memoriam. V slzách ju prevzal jej manžel Robo Roth
Zdielať na

Monika Potokárová dostala cenu In memoriam. V slzách ju prevzal jej manžel Robo Roth

Archívna reportáž

Mladá, talentovaná a najobsadzovanejšia herečka SND, Monika Potokárová, si vo svojich 27 rokoch náhle zomrela. Obrovská prázdnota po nej ostala nielen v srdci jej blízkych a priateľov, ale aj v umení.

V niektorých inscenáciách je Monika Potokárová nenahraditeľná a preto ich SND bude musieť jednoducho zrušiť. V iných ju nahradia herecké kolegyne, no nikto nepochybuje o tom, že jej talent bol výnimočný a v istom zmysle neopakovateľný.

To si všimli aj v Nadácii Tatra Banky, ktorá už 24. rok udeľuje umelcom ceny za ich výkony, píše portál teraz.sk. V piatok medzi ocenenými zaznelo aj meno zosnulej Moniky Potokárovej. 

Zaslúžila si ju za postavu A. Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky v podaní Činohry SND. Ocenenie prišiel prevziať jej manžel, jeden z najvýraznejších hercov SND posledných dekád, 47-ročný Robo Roth. "Ruské denníky sú dopísané. Monikine denníky sú dopísané. Monika Potokárová dala divadlu, bohužiaľ, všetko. Som hrdý a bolo mi cťou, že som manželom Moniky Potokárovej. Poprosím vás o minútu ticha," povedal so slzami v očiach žialiaci Roth a dojal celé publikum, ktoré ostalo absolútne ticho.

Hlavnú cenu v kategórii audiovizuálna tvorba film, TV a rozhlas získal Juro Šlauka za réžiu filmu Punk je hneď! Za herecký výkon si odniesol cenu Alexander Bárta za stvárnenie postavy kurátora Fabricea v inscenácii Štvorec v podaní Činohry SND. Ocenenia udelili aj v kategóriách dizajn, hudba, výtvarné umenie či literatúra. Ceny získali aj mladí umelci, práve medzi nimi bola aj Potokárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie