Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Unikátna spoveď kráľovnej Alžbety II. Koruna je ťažká, koč nepohodlný
Zdielať na

Unikátna spoveď kráľovnej Alžbety II. Koruna je ťažká, koč nepohodlný

Archívna reportáž

Britská kráľovná Alžbeta II. (92) pre televíznu stanicu BBC prezradila detaily korunovácie, ktorá sa konala pred 65 rokmi. Ide o unikátnu výpoveď panovníčky o tejto výnimočnej udalosti. Nikdy v podobnom dokumente nevystupovala.

Kráľovná Alžbeta II. je najdlhšie vládnucou kráľovnou v histórii britskej monarchie. Počas jej panovania sa vystriedalo v krajine trinásť premiérov a premiérok. 

​Pred kamerami britskej televíznej stanice BBC prezradila, ako prebiehala jej korunovácia. Reportér sa nesmel na nič pýtať. Iba komentoval situáciu na obrazovke. Je to totiž proti protokolu.

Samotný obrad bol mimoriadne náročný a pripravovali ho viac ako rok. Korunovácia bola obrovskou slávou. Kráľovná vystriedala dve koruny, jednu väčšiu ako druhú.

"Bol to mimoriadne dlhý deň. Keď je človek ale niečoho priamou súčasťou, nevníma to ale tak," začala svoje rozprávanie.

"Koč bol strašný. Je odpružený iba remeňom. Nie je príliš pohodlný. Išla som v ňom cez polovicu Londýna. Išli sme krokom asi osem kilometrov," posťažovala sa.

"Spomínam si na jeden moment, kedy sa mi šaty zachytili o koberec a ja som nemohla ísť ďalej. Nikto s tým nepočítal," spomína.​

Posťažovala sa aj na chôdzku v podpätkoch a na vyzliekanie pri pomazaní. "Jediné, čo som si nemohla dať dole, boli náušnice," povedala s úsmevom.

Alžbeta II. je na tróne 65 rokov. Pozrite si priložené video:

​Korunováciu raz sledovala a raz bola sama korunovaná. "Bolo to veľmi pozoruhodné," priznala. V pamäti jej zostal moment, kedy sa jej princ Charles hral s vlečkou. "To robiť nemal," dodala s úsmevom.

V sobotu s ľudom oslávila svoje 92. narodeniny.

Síce je oficiálne narodená v apríli, oslavy sa vždy presúvajú na jún, kedy je pravdepodobnosť krajšieho počasia.

Súvisiace články

Najčítanejšie