Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chlípneho filmového producenta obžalovali, vzdal sa polícii
Zdielať na

Chlípneho filmového producenta obžalovali, vzdal sa polícii

Archívna reportáž

Amerického producenta Harveyho Weinsteina obžalovali zo znásilnenia a spáchania sexuálneho trestného činu, ktoré sa mali odohrať v rokoch 2013 a 2004.

Stalo sa tak počas pojednávania na súde v Manhattane, kam sa dostavil po tom, čo sa v piatok ráno sám vzdal polícii.

Šesťdesiatšesťročný rodák z New Yorku sa dostal na slobodu po zaplatení kaucie milión dolárov v hotovosti (v prepočte viac ako 850 tisíc eur), musí však nosiť monitorovacie zariadenie a nesmie vycestovať zo štátov New York a Connecticut.

​Obžaloba zo sexuálneho trestného činu sa viaže k stretnutiu producenta a Lucie Evans, niekdajšej herečky a marketingovej konzultantky, ktorú donútil k orálnemu sexu v jeho kancelárii v roku 2004.

Evans bola medzi prvými ženami, ktoré Weinsteina verejne obvinili zo sexuálneho zneužitia. Zo znásilnenia ho obžalovali v súvislosti s nemenovanou ženou, ktorá o svojich skúsenostiach s Weinsteinom zrejme nechce hovoriť verejne. Tá ho obvinila z toho, že ju v roku 2013 zavrel v izbe v jednom z manhattanských hotelov a tam ju znásilnil.

​Weinsteinov právnik Benjamin Brafman uviedol, že producent obvinenia vehementne popiera a bude bojovať o to, aby ich súd zamietol. Ako sa vyjadril, verí, že porota neuverí žalobcom a nakoniec ho od obvinení očistia. To sa stane podľa jeho slov v prípade, ak do poroty zasadne "dvanásť spravodlivých ľudí".

Weinstein je hlavnou postavou rozsiahleho škandálu súvisiaceho so sexuálnym obťažovaním v Hollywoode. V súvislosti so sexuálnym obťažovaním sa proti nemu ozvali desiatky žien vrátane herečiek Angeliny Jolie, Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Cary Delevingne, Léy Seydoux, Salmy Hayek či Kate Beckinsale.

Tie prehovorili po tom, ako v magazíne The New Yorker vlani v októbri vyšiel článok, v ktorom zazneli na adresu Weinsteina veľmi vážne obvinenia zo strany Asie Argento, Miry Sorvino či Rosanny Arquette. Niekoľko žien vrátane herečky Rose McGowan ho obvinilo aj zo znásilnenia.

​Weinstein popiera "akékoľvek obvinenia zo sexu bez súhlasu oboch strán" a údajnú odvetu za odmietnutie takéhoto styku odmieta. Hollywoodskeho producenta v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho napadnutia vyšetrujú okrem New Yorku aj v Los Angeles a v Londýne.

Súvisiace články

Najčítanejšie