Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Svadobné oslavy vyvrcholili ohňostrojom. Kráľovská rodina sa poďakovala
Zdielať na

Svadobné oslavy vyvrcholili ohňostrojom. Kráľovská rodina sa poďakovala

Britská kráľovská rodina sa poďakovala ľuďom, ktorí v sobotu pricestovali do Windsoru, i tým, ktorí na celom svete sledovali svadbu princa Harryho s Meghan Markle.

Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter ešte raz zablahoželali mladomanželom, vojvodovi a vojvodkyni zo Sussexu.

​Svadobné oslavy ukončila recepcia a ohňostroj vo Frogmore House, neďaleko Windsorského hradu. Na súkromný večierok, ktorý usporiadal ženíchov otec princ Charles, bolo pozvaných 200 najbližších priateľov a členov rodiny.

https://twitter.com/RoyalFamily/status/997932143396507649

Ako svadobný dar dal Harry svojej manželke akvamarínový prsteň, ktorý kedysi patril jeho matke, princeznej Diane.

Harry a Meghan si povedali áno v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré bolo darom od jeho starej mamy, kráľovnej Alžbety II., nevesta mu zase navliekla obrúčku z platiny. Tú princ Harry plánuje, na rozdiel od svojho brata či otca, nosiť, čím poruší kráľovskú tradíciu.

Meghan, rovnako ako princezná Diana v roku 1981 a vojvodkyňa Catherine v roku 2011, nesľúbila Harrymu pred oltárom poslušnosť, ale že ho bude "milovať, podporovať, ctiť a chrániť". Nevestu k oltáru odviedol princ Charles namiesto jej otca, ktorý sa na svadbe nemohol zúčastniť. Harryho svedkom počas obradu bol jeho brat princ William.

​Na sobáši za zúčastnili viacerí členovia kráľovskej rodiny. Okrem kráľovnej Alžbety II., jej manžela princa Filipa a princa Charlesa to boli aj Charlesova manželka Camilla, ženíchova teta princezná Anna, jej dcéra Zara Tindall, ženíchove sesternice princezné Beatrice a Eugenie a strýkovia princ Andrew a princ Edward či vojvodkyňa Catherine s deťmi princom Georgeom a princeznou Charlotte.

​Medzi hosťami, ktorí sa zúčastnili na obrade boli Oprah Winfrey, Idris Elba, James Blunt, George a Amal Clooneyovci, David a Victoria Beckhamovci, Carey Mulligan s manželom Marcusom Mumfordom, Elton John, James Corden.

Ďalej Serena Williams s manželom, kolegovia Markle zo seriálu Kravaťáci (2011), strýko princa Harryho Charles Spencer, ktorý je bratom jeho zosnulej matky princeznej Diany, či rodina Harryho švagrinej vojvodkyne Catherine vrátane jej sestry Pippy Middleton s manželom Jamesom Matthewsom.

​Tridsaťtriročný syn princa Charlesa a zosnulej Diany a o tri roky staršia rodáčka z Los Angeles tvoria pár od roku 2016. Harry dal Meghan zlatý snubný prsteň s tromi diamantmi, ktorý sám navrhol. Dva z týchto diamantov pritom svojho času patrili princovej matke. Herečka pred sobášom prijala krst aj konfirmáciu anglikánskej cirkvi.

​Novomanželia sa hneď nevydajú na svadobnú cestu, krátko po slávnosti ich už totiž čakajú prvé povinnosti. Dvojica sa 22. mája zúčastní na záhradnej párty v Buckinghamskom paláci pri príležitosti očakávaných 70. narodenín princa Charlesa. Manželia budú po svadbe bývať v Nottingham Cottage v Kensingtonskom paláci.

Takto prebehol svadobný obrad vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie