Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ďalšia znásilnená prehovorila. Producent podplácal asistentky, aby mlčali
Zdielať na

Ďalšia znásilnená prehovorila. Producent podplácal asistentky, aby mlčali

Asistentka Harveyho Weinsteina (65) dostala v roku 1998 úplatok vo výške 150 tisíc dolárov. Zaviazala sa producentovi, že nikdy neprehovorí o tom, ako obťažoval ženy. Hrabu mlčenia ale prelomila.

Zelda Perkins robila v roku 1998 asistentku známemu producentovi. Bola jednou z jeho troch londýnskych asistentiek. Za úplatok s producentom podpísala zmluvu, že nebude hovoriť o jeho excesoch a pomlčí aj o tom, ako jej polonahý Weinstein robil masáže, prechádzal sa okolo nej nahý a nútil ju, aby sa na neho pozerala, keď sa kúpal.

Právnici nepomohli

Potom sa ale dozvedela, že jednu z jej kolegýň Harvey znásilnil. Stalo sa tak v tom istom roku. "Harvey vedel, že je vplyvný. Patrične to zneužíval. Vyšiel z izby iba v spodnom prádle. Pýtal sa ma, či by som mu dala masáž a potom, či by mohol dať masáž on mne. Bol vždy taký, keď sme boli sami. Stalo sa mi, že som ho musela budiť, a on sa ma snažil zatiahnuť do postele," povedala Zelda.

Obťažovanie bola jedna vec. Ale znásilnenie vec druhá. "Keď som zbadala kolegyňu, aká je bledá a ako sa trasie, zúrila som. Bola na tom zle. Všetko mi povedala. Bola v šoku a plakala. Nevedeli sme, čo máme robiť," dodala.

​Od toho momentu bola rozhodnutá bojovať. Po návrate do Londýna navštívila právnikov, ale tí ju v nadšenom boji proti násilníkovi zarazili. Jej nádeje, že by oznámila, čo sa stalo, boli nemysliteľné. Varovali ju, že Weinstein ju zničí. O devätnásť rokov sa ale Zelda dočkala a svoj príbeh vyrozprávala priamo New York Times.

Súvisiace články

Najčítanejšie