Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Art Film Fest sa skončil
Zdielať na

Art Film Fest sa skončil

Celý uplynulý tyždeň sa metropola východu zmenila na malé Cannes. Ľudia stretávali v košických uliciach známe tváre, na pešej zóne sa odovzdavali herecké ceny. Všade vládla príjemná filmárska atmosféra. 25. ročník Art Film Festu je od polnoci minulosťou, no už teraz sa začal pripravovať ten ďalší.

Medzinárodný filmový festival Art Film Fest v Košiciach vyvrcholil v sobotu večer slávnostným ceremoniálom v košickej Kunsthalle. Modrého anjela za najlepší film získala bulharsko-grécka snímka Glory (2016) režisérskej dvojice Kristina Grozeva a Petar Valchanov.

Trpká komédia o železničnom robotníkovi, ktorý sa presvedčí, že statočnosť a čestnosť sú v dnešnom svete už len na smiech, vyhrala v hlavnej súťaži spomedzi dvanástich titulov.

Okrem hlavnej ceny udelila medzinárodná porota hraných filmov i ďalšie ocenenia, medzi ktorými bodovalo aj Slovensko. Cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon získala slovenská herečka Dominika Morávková-Zeleníková z filmu Špina (2017) režisérky Terezy Nvotovej. Snímku ocenili i hlasujúci diváci, a tak si na konto pripísala aj Divácku cenu JOJ Cinema pre najlepší európsky film.

Cena za najlepší krátky film poputovala zas z Art Film Festu do Indonézie, odkiaľ pochádza snímka O pôvode strachu (2016) režiséra Bayu Prihantoro Filemona.

​Posun k lepšiemu

Na Art Film Feste Košice uviedli od 16. do 24. júna viac ako 170 filmov a zúčastnili sa na ňom mnohé známe osobnosti. Ceny Hercova misia, ktoré Art Film Fest udeľuje od roku 1995, získali Ondřej Vetchý a Magda Vášáryová. Po prvý raz udelili aj Cenu prezidenta festivalu, ktorou hneď v úvode ocenili Jiřího Bartošku a Máriu Kráľovičovú. Ceny Zlatá kamera si odniesli slovenský režisér Dušan Trančík a český režisér Jan Hřebejk.

Podľa umeleckého riaditeľa festivalu Petra Nágela sa Art Film Fest oproti minulému roku posunul opäť k lepšiemu.

"Filmové projekcie navštívilo o poznanie viac divákov. Rovnako pozitívne reagovali návštevníci na pridané sprievodné podujatia, u ktorých oceňovali ich rôznorodosť a príťažlivosť. Dnes, keď sa končí 9-dňový maratón filmov, ale aj koncertov, prednášok, talk show, výstav a masterclassov, je možné pri všetkej skromnosti poznamenať, že mnohí ľudia už vedia, aká je podoba moderného filmového festivalu. Jednoducho, ArtFilm Fest zapúšťa v Košiciach pevné korene," zhodnotil počas slávnostného večera Nágel.

Súvisiace články

Najčítanejšie