Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Celý život zodpovedný a bez škandálov. Princ William oslavuje 35 rokov
Zdielať na

Celý život zodpovedný a bez škandálov. Princ William oslavuje 35 rokov

Britský princ William dnes oslavuje 35 rokov. Je najstarším synom následníka trónu, princa Charlesa a jeho manželky, tragicky zosnulej princeznej Diany.

William, celým menom William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor, vojvoda z Cambridge, knieža zo Strathearnu a barón z Carrickfergusu, sa narodil 21. júna 1982 v Nemocnici sv. Márie v Paddingtone v Londýne. 

Láska k umeniu

4. augusta toho istého roku ho pokrstil arcibiskup z Canterbury v Buckinghamskom paláci. Meno dostal po bratrancovi svojho otca, princovi Williamovi z Gloucesteru, ktorý tragicky zahynul v roku 1972 a s ktorým mal jeho otec princ Charles veľmi dobrý vzťah.    

V júli 2001 zverejnil svoje rozhodnutie nepoužívať oficiálny titul Jeho kráľovská výsosť. Princovým želaním bolo aj to, aby ho netitulovali sir a aby sa pri stretnutí s ním nikto neklaňal. Takto sa princ pripravil na štvorročné štúdium dejín umenia na škótskej Univerzite v St. Andrews, na ktorú nastúpil v septembri 2001. 
      
Univerzitu v St. Andrews absolvoval v roku 2005, pričom získal titul Master of Arts. Ide o najvyšší akademický titul, aký sa kedy podarilo následníkovi britského trónu získať. O rok neskôr nastúpil ako kadet na kurz do Kráľovskej vojenskej akadémie v Sandhurste. 

Pilot záchranár

Pilotný výcvik absolvoval princ William v Kráľovskom letectve v roku 2008 a v tom istom roku absolvoval pobyt aj v Kráľovskom námorníctve, čím získal skúsenosti vo všetkých troch ozbrojených zložkách – pozemnej, leteckej a námornej.

V marci 2012 bol princ William ako pilot vrtuľníka kráľovských vzdušných síl nasadený na Falklandské ostrovy, kde absolvoval pátracie a záchranné akcie na rozľahlom súostroví. V rámci svojej vojenskej služby sa zúčastnil na vyše 150 vojenských operáciách. V júli 2015 začal lietať aj ako pilot vrtuľníka leteckej záchrannej služby East Anglian Air Ambulance.

Na titul si nepotrpí

Po osemročnom vzťahu sa 29. apríla 2011 princ William oženil vo Westminsterskom opátstve v Londýne s Catherine Elizabeth Middletonovou, s ktorou sa zoznámili počas štúdií na Univerzite v St. Andrews. Obaja sobášom získali tituly vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, ktoré udelila novomanželom ako sobášny dar kráľovná Alžbeta II.

Svadbu storočia sledovali pri televíznych obrazovkách viac než dve miliardy divákov. 
      
Princ William a princezná Kate majú spolu dve deti, syna Georgea Alexandra Louisa, princa z Cambridge, a dcéru Charlotte Elizabeth Dianu, princeznú z Cambridge.

Súvisiace články

Najčítanejšie