Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Briti vypracovali plán, čo bude po smrti Alžbety II.
Zdielať na

Briti vypracovali plán, čo bude po smrti Alžbety II.

LONDÝN / Navzdory skutočnosti, že britská kráľovná Alžbeta II. (90) sa teší dobrému zdraviu, existuje podrobne vypracovaný plán toho, čo sa stane, až zomrie. Ako budú vyzerať hodiny a dni po smrti ikonickej panovníčky?

Plán nesie názov Operácia London Bridge. Ak kráľovna zomrie v noci, prebudia a informujú predsedu vlády, nech bude v tom čase kdekoľvek. Stredisko globálnej reakcie britského ministerstva zahraničných vecí, ktoré sídli na neupresnenom mieste v Londýne, následne informuje 15 vlád krajín, v ktorých je kráľovná hlavou štátu.

Krok za krokom

Správa sa následne rozšíri medzi verejnosť. Informáciu o smrti kráľovnej ako prvá dostane agentúra Press Association, prakticky okamžite ju prevezmú ďalšie svetové médiá, píše The Guardian.

To predstavuje odklon od tradície, podľa ktorej ako prvá informovala svet spravodajská televízna stanica BBC. Správa o smrti jej otca, kráľa Juraja VI., bola zverejnená až štyri hodiny po jeho skone. V prípade kráľovnej sa správa dostane do sveta podstatne rýchlejšie.

Dvorný sluha v smútočných šatách vyvesí na dvere Buckinghamského paláca správu o jej smrti a zároveň sa informácia objaví na oficiálnych internetových stránkach paláca na čiernom podklade.

​Televízne stanice Sky News a ITN kontaktujú expertov na monarchiu, ktorí podpísali zmluvy, že budú hovoriť výhradne s nimi. Tieto stanice údajne už niekoľko rokov trénujú úmrtie kráľovnej nanečisto. Alžbeta II. vystupuje ako pani Robinson. 

Britské komerčné rozhlasové stanice zapnú v štúdiách modré svetlá, aby upozornili moderátorov, že majú okamžite prepojiť na správy a púšťať iba neutrálnu hudbu. Krok za krokom budú pokračovať ďalšie dopredu pripravené úlohy, ktoré vyvrcholia pohrebom.

​Nie je vylúčené, že smútočný proces absolvujú aj jej milované psy plemena corgi. Keď v máji 1910 zomrel kráľ Eduard VII., smútočný sprievod viedol jeho foxteriér Cézar.

Súvisiace články

Najčítanejšie