Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Oscar za najlepší film? Sledovačka o zneužívaní detí v cirkvi
Zdielať na

Oscar za najlepší film? Sledovačka o zneužívaní detí v cirkvi

Víťazným filmom 88. ročníka udeľovania Oscarov cien Americkej filmovej akadémie sa stala novinárska dráma Spotlight - Sledovačka, ktorá v noci na pondelok zvíťazila nad favorizovaným filmom Revenant Zmŕtvychvstanie.

Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film získal maďarský film Saulov syn z prostredia nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime.

Víťazný film Spotlight rozpráva o tíme reportérov z novín Boston Globe, ktorí sa dlhodobo metodicky venovali kauze zneužívania detí v katolíckej cirkvi.

DiCaprio vs. Redmayne

Iñárritu získal Oscara už druhýkrát za sebou, vlani triumfoval s filmom ​​Birdman. Dvorný kameraman mexického filmára Emmanuel Lubezki na Oscara dosiahol dokonca tretíkrát za sebou. Vlani pozlátenú sošku dostal za film Birdman, predvlani za Gravitáciu.

Zodpovedaná bola tiež možná najdiskutovanejšie tajnička oscarového večera. Svojho prvého Oscara nakoniec skutočne, na piaty pokus, získal 41-ročný Leonardo DiCaprio, ktorý vo filme Zmŕtvychvstanie stvárnil hlavnú úlohu lovca kožušín, odsúdeného zomrieť v drsnej prírode Južnej Dakoty v prvej polovici 19. storočia. DiCaprio porazil napríklad Matta Damona (Marťan) alebo britského kolegu Eddieho Redmaynea, ktorý sa zaskvel v životopisnom filme Dánska dievča.

Boj proti zmene klímy

DiCaprio, ktorý sa angažuje v boji proti zmene klímy, využil ďakovnú reč na pripomenutie tejto témy. "Zmena klímy je reálna, je to obrovské nebezpečenstvo. Nesmieme zaháľať. Neberme túto planétu ako samozrejmosť. Ja túto cenu tiež neberiem ako samozrejmosť," vyhlásil ocenený.

Svojho prvého Oscara za najlepšiu hudbu získal legendárny taliansky skladateľ Ennio Morricone za hudbu k filmu Osem hrozných režiséra Quentina Tarantina. Na jej vzniku sa podieľali členovia Slovenského národného symfonického orchestra (ČNSO).

Mad Max so šiestimi soškami

Viditeľne dojatý osemdesiatsedemročný Morricone premenil až svoju celkovo šiestu nomináciu na Oscara v danej kategórii. V roku 2006 ale dostal čestnú cenu Akadémie filmového umenia a vied.

Tarantino a Morricone sa vlani stretli v Prahe, kde Talian začal natáčať hudobný sprievod pre Tarantinov nový western. Skladateľ si pre soundtrack vybral orchester, s ktorým absolvoval turné po Európe.

Na tohtoročnom udeľovaní Oscarov sa presadil tiež austrálsky akčný sci-fi film Šialený Max: Bláznivá cesta. Má na konte šesť Oscarov predovšetkým v technických kategóriách - za najlepšie kostýmy, za najlepšiu výpravu a dekorácie, za najlepšie masky, strih, zvukové efekty a zvuk.

Rasová diskriminácia

Oscar pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe patrí Švédke Alicie Vikander za stvárnenie úlohy manželky dánskeho transsexuálneho maliara Einara Wegenera vo filme Dánska dievča. Oscara pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe prevzal Mark Rylance z filmu Most špiónov. Na trofej tak nedosiahol napríklad Sylvester Stallone, ktorý vo filme Creed opäť stvárnil legendárneho boxera Rockyho Balboa.

Oscarovou ceremóniou sprevádzal divákov a hercov 51-ročný komediálny herec Chris Rock. V úvodnom príhovore bagatelizoval údajnú rasovú nevyváženosť Oscarov a diskriminácii v Hollywoode. Rock má africké korene.

Čierne kategórie

Údajná rasová diskriminácia sa stala jedným z hlavných tém tohtoročných Oscarov hneď po januárovom oznámení nominácií. Medzi 20 nominovanými hercami totiž figurovali už druhý rok po sebe výhradne belosi. Neďaleko Dolby Theatre kvôli tomu pred slávnostným udeľovaním demonštrovali desiatky ľudí na čele so známym černošským aktivistom a reverendom Alom Sharpton.

Rock nevyslyšal výzvu niektorých svojich kolegov, aby sa moderovania večera vzdal. "Ak chcete nominovaných čiernych, musíte mať čierne kategórie," povedal Rock. "Je Hollywood rasistický? To si píšte, že je. Ale to nie je ten rasizmus, ktorý poznáte z detstva," vyhlásil moderátor.

Ako dodal, v tomto prípade nejde o nejaký bojkot, ale "chceme, aby mali čierni herci rovnaké príležitosti, to je všetko". Slávnostný večer bojkotoval rad osobností tmavej pleti, ako sú režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkett Smith.

Pozrite si ukážku z filmu Sledovačka:

Súvisiace články

Najčítanejšie