Oblačno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Leonardo DiCaprio sa dočkal Oscara, niektorí víťazi sú prekvapením
Zdielať na

Leonardo DiCaprio sa dočkal Oscara, niektorí víťazi sú prekvapením

V americkom Los Angeles odovzdávali už 88. raz Oscary. Cenu za najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal americký herec Leonardo DiCaprio. Získal tak svojho prvého Oscara, pričom premenil až piatu nomináciu.

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied za herecký výkon v hlavnej úlohe si prevzal Leonardo DiCaprio za snímku Revenant Zmŕtvychvstanie.

Najlepšou herečkou sa stala Brie Larson za drámu Izba. Cenu za réžiu si prevzal Alejandro González Iňárritu za prácu na snímke Revenant Zmŕtvychvstanie a najlepším filmom je snímka Spotlight. 

V kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba triumfoval legendárny 87-ročný Ennio Morricone za prácu na snímke Osem hrozných Quentina Tarantina. Oscary za najlepšiu pôvodnú pieseň si prevzali Sam Smith a Jimmy Napes za Writing's On The Wall z bondovky Spectre.

Najlepším cudzojazyčným filmom sa podľa očakávania stala maďarská dráma Saulov syn v réžii Lászla Nemesa. Za najlepší hraný krátky film vyhlásili Stutterer.

SITA

Úspešné scifi

V kategórii Najlepší krátky dokumentárny film druhý raz v kariére triumfovala pakistanská novinárka a filmárka Sharmeen Obaid-Chinoy so snímkou A Girl in the River: The Price of Forgiveness. Oscary za najlepší dokumentárny film si prevzali Asif Kapadia a James Gay-Rees za Amy.

Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal Mark Rylance za účinkovanie v snímke Most špiónov.

Pozrite si ďakovnú reč Leonarda DiCapria v originálnom znení:

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala švédska herečka Alicia Vikander za životopisnú drámu Dánske dievča.

Ceny za najlepší animovaný film si prevzali Pete Docter a Jonas Rivera za V hlave. Sošky za najlepší krátky animovaný film putovali do rúk čilských tvorcov Gabriela Osoria a Pata Escalu za snímku Historia De Un Oso (Bear Story).

SITA

Za strih a mix zvuku získali Oscara tvorcovia postapokalyptického sci-fi Mad Max: Zbesilá cesta, čím sa počet trofejí pre snímku za večer vyšplhal už na šesť. Oscary za vizuálne efekty si prevzali Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington a Sara Bennett za prácu na sci-fi Ex Machina.

Oscara za kameru si prevzal Emmanuel Lubezki za prácu za snímke Revenant Zmŕtvychvstanie. Oscara za strih získala Margaret Sixel za Mad Max: Zbesilá cesta.

Mad Max: Zbesilá cesta si na konto pripísal aj ceny za kostýmy (Jenny Beavan), výpravu (Colin Gibson a Lisa Thompson) a masky (Lesley Vanderwalt, Elka Wardega a Damian Martin).

SITA

Cenu za pôvodný scenár si prevzali Tom McCarthy a Josh Singer za Spotlight. Sošky za adaptovaný scenár putovali do rúk Adama McKaya a Charlesa Randolpha za Stávku na neistotu.

Prípravy na galavečer sledoval priamo v Los Angeles reportér TV JOJ Maroš Kočan, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie