Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
David Bowie svojím predsmrtným albumom dobyl hudobné rebríčky
Zdielať na

David Bowie svojím predsmrtným albumom dobyl hudobné rebríčky

Zdroj: SITA

Anglický hudobník a spevák David Bowie, ktorý nečakane podľahol rakovine, počas posledného roku svojho života pracoval na albume Blackstar (2016). Fanúšikovia si masívne kupujú jeho posledný album, aby si vypočuli jeho výpoveď zašifrovanú do textov.

Album Blackstar (2016) Davida Bowieho, ktorý 10. januára vo veku 69 rokov podľahol rakovine, kraľuje americkému rebríčku Billboard 200. Ide o jeho prvú nahrávku, s ktorou sa mu podarilo tento rebríček dobyť.

Jeho doterajším maximom bola druhá priečka, ktorú dosiahol s predchádzajúcou štúdiovkou The Next Day (2013).

Z Blackstar sa v prvom týždni predalo 181-tisíc kópií, čo je takmer o 40-tisíc viac než album 25 (2015) speváčky Adele, ktorá tak opustila vrchol a momentálne jej patrí v rebríčku druhé miesto.

SITA

Po Bowieho úmrtí sa do Billboard 200 dostalo aj ďalších deväť jeho albumov, pričom výberovka Best Of Bowie (2002) dosiahla štvrté miesto. Po jej vydaní sa pritom dostala najvyššie na 70. priečku.

Blackstar debutuje na prvej priečke aj vo Veľkej Británii s predajnosťou takmer 150-tisíc kópií, a stal tak desiatym Bowieho albumom na vrchole UK Chartu. Do prvej štyridsiatky albumového UK Chartu sa dostalo až desať jeho nahrávok a do top 100 celkovo devätnásť.

Najčítanejšie