Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bowie bol pre mňa inšpiráciou a vzorom, tvrdí raper West
Zdielať na
Hudba

Bowie bol pre mňa inšpiráciou a vzorom, tvrdí raper West

Náhla správa o smrti britskej hudobnej legendy Davida Bowieho vyvolala záplavu reakcií a spomienok na sociálnych sieťach. Bowie zomrel len dva dni po svojich 69. narodeninách.

Podľa Bowieho blízkeho spolupracovníka Tonyho Viscontiho bol album Blackstar "darčekom na rozlúčku". "Vždy robil, čo chcel robiť. A chcel to robiť po svojom a chcel to robiť čo najlepšie. Jeho smrť sa nelíšila od jeho života - bola umeleckým dielom. Album Blackstar je pre nás ako darček na rozlúčku," uviedol Visconti, ktorý bol producentom Blackstar a ďalších Bowieho slávnych albumov.

"Rok som vedel, že tak to bude. Ale nebol som na to pripravený. Bol to mimoriadny človek, plný lásky a života ... teraz je primerané plakať," napísal Visconti.

Jeden zo vzorov

Slová to nemôžu vyjadriť, reagoval na Twitteri hudobník Brian Eno, ktorý spolupracoval s Bowiem na "berlínskych" albumoch Heroes, Low a Lodger z konca 70. rokov.

Americký rapper Kanye West uviedol, že Bowie bol svojou nebojácnosťou a kreativitou jedným z jeho najväčších vzorov a inšpiráciou. Britský rocker Billy Idol na Twitteri napísal, že mu po náhlej správe o Bowieho smrti "skoro vyhŕkli slzy". "Cestujúci po vesmíre, spevák tvorca snov ... som rada, že si bol tu a budem ťa ďalej počúvať, ako vždy," napísala speváčka Regina Spektor. Bol to naozajstný inovátor, naozaj tvorivé človek, napísal spevák Pharrell Williams.

Spomienka z vesmíru

Spomienka na Bowieho prišla aj z vesmíru, o ktorom často spieval. Smútok nad spevákovou smrťou vyjadril na Twitteri z Medzinárodnej vesmírnej stanice britský kozmonaut Tim Peake.

"Vyrastal som pri počúvaní a sledovaní popového génia Davida Bowieho. Bol majstrom objavovania. Je to obrovská strata," napísal na Twitteri britský premiér David Cameron.

Hold zosnulému vzdal aj Justin Welby, arcibiskup z Canterbury. "Pamätám sa, ako som sedel a neustále počúval jeho piesne a radoval sa z toho, čím bol, čo robil a aký mal vplyv," uviedol Welby, ktorý je šéfom anglikánskej cirkvi.

Nový album

"Že zomrel Bowie, je hrozná správa. Nikto v našej dobe si nezaslúžil viac ako on označenie génius," uviedol na Tweeteri londýnsky starosta Boris Johnson.

Podľa webu britského denníka The Daily Telegraph spevákova smrť v Británii šokovala a vedie ľudí k väčšiemu záujmu o jeho nový album Blackstar, zvlášť k jeho poslednému singlu Lazarus. Na videu k singlu je podľa denníka teraz dojemné, že ukazuje Bowieho, ako leží na nemocničnom lôžku a spieva, že je v nebezpečenstve.

Posledné boli najlepšie

V poslednej dobe neposkytoval rozhovory, nerobil reklamy ani koncerty, napriek tomu nový album šesťdesiatdeväťročného Bowieho vyvolal nadšenie, uviedol francúzsky denník Le Parisien. Správa je o to viac šokujúce preto, že David Bowie sa len nedávno vynoril z ústrania a plný síl, napísal hudobný reportér BBC Mark Savage.

"Jeho posledné dva albumy The Next Day a Blackstar patrili k jeho najlepším. Prvý oslavovalo minulosť, druhé sa pozerá do budúcnosti. Fakt, že tu už nebude, je srdcervúce. Ale koniec koncov celá Bowieho kariéra bola sledom odchodov a miznutí. Syn čašníčky a majiteľa nočného klubu Davida Jonesa sa stal Davidom Bowiem, ktorý sa stal Ziggy Stardust až z neho bol Thin White Duke. Všetci boli fiktívni a zo všetkých sa stali ikony, "napísal Savage.

Pozrite si reportáž o hudobníkovi Davidovi Bowiem:

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie