Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hviezdy severského krimi na Slovensku. Autori prehovorili o knihe i plánoch
Zdielať na

Hviezdy severského krimi na Slovensku. Autori prehovorili o knihe i plánoch

Milovníci švédskych detektívok mali tento víkend skutočný sviatok. Na Slovensko zavítala svetoznáma dvojica spisovateľov - Rolf a Cilla Björlindovci.

Manželia so sebou priniesli aj najnovšiu detektívku o Olivii, Tomovi Stiltonovi a prípade, ktorým sa budú zaoberať.

"Olivia v predchádzajúcej knihe nevie, či sa chce stať policajtkou, alebo nie. V tretej knihe ale predsa len nastupuje na dráhu policajtky a na začiatku pracuje na malej policajnej stanici na juhu Švédska," hovorí spisovateľka a scénaristka Cilla Björlind.

V konflikte

V tretej knihe sa vracia späť aj Tom. "Pretože sa dostane do konfliktu so ženou, ktorej patrí loď, kde žije a musí to s ňou nejako urovnať. Uvidí tetovanie na jej chrbte, ktoré mu pripomenie prípad, takže musí zistiť, o čo ide, pretože mu na nej záleží," hovorí spisovateľ Rolf Björlind.

Autori sa priznávajú, že píše o rasizme, o nenávisti, strachu. "Voľba tejto témy bola pre nás úplne prirodzená. Román sme vlastne napísali pred dvoma rokmi a dnes je možno ešte aktuálnejší, než bol vtedy," dodáva Cilla.

"Pred dvoma rokmi u nás problém s pravicovými extrémistami narastal. Podobne ako v ďalších európskych krajinách. Smažili sme sa preto v knihe zachytiť pocity, ktoré hýbu ľuďmi, pnutia, ktoré medzi nimi narastajú. Opísať ich strach a rekacie," ozrejmuje Rolf.

Ďalšia kniha

Autori nezaháľajú a už pracujú na ďalšej knihe. "Pokračovanie ešte nie je dokončené, ale dúfame, že to zvládneme," priznáva Rolf.

Vo Švédsku sa autori preslávili najmä ako scenáristi. Detektívnky o Tomovi a Olivii sú ich prvotinou. Písať ale knihu a scenár je odlišné.

"Sú tam rozdiely, ale i podobnosti. Hlavný rozdiel je to, že keď píšete scenár, z 90 percent sa skladá vaša práca z písania dialógov. Pri písaní knihy musíte opísať všetko, od oblečenia osôb, cez ich opis až po miesta, kde sa pohybujú," vysvetľuje Cilla.

Pozrite si exkluzívny rozhovor s autormi švédskych detektívok:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie