Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zlatého leva za najlepší film získala v Benátkach kontroverzná snímka
Zdielať na

Zlatého leva za najlepší film získala v Benátkach kontroverzná snímka

Zdroj: SITA

Latinskoamerická kinematografia bodovala v sobotu na 72. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach. Bodovali však herci z Európy.

Hlavnú cenu, Zlatého leva za najlepší film, získala venezuelsko-mexická dráma Desde allá (Zďaleka), debut venezuelského režiséra Lorenza Vigasa.

Snímka, ktorej anglický názov je From Afar, sa zaoberá citovým a sexuálnym vzťahom medzi tínedžerom a starším mužom.

Film porazil ďalších 20 diel, ktoré zápolili v hlavnej súťaži najstaršieho filmového festivalu na svete. Je to vôbec po prvý raz, čo Zlatého leva dostal venezuelský film.

Lorenzo Vigas

SITA

Druhú z hlavných cien - Strieborného leva pre najlepšieho režiséra - udelili Argentínčanovi Pablovi Traperovi za kriminálny triler El Clan (Klan), nakrútený v argentínsko-španielskej koprodukcii.

Snímka vychádza zo skutočného príbehu argentínskej zločineckej rodiny, ktorá sa podieľala na únosoch a vraždách.

Pablo Trapero

SITA

Veľkú cenu poroty si z Benátok odniesla dvojica filmárov z USA Charlie Kaufman a Duke Johnson.

Porotcovia ich ocenili za inovatívny animovaný a bábkový film Anomalisa o mužovi, ktorého neuspokojivý život zmení osudové stretnutie.

Ako najlepšia herečka bola ocenená Talianka Valeria Golinová za výkon v dráme Per amor vostro z dielne režiséra Giuseppeho Gaudina.

Valeria Golino

SITA

Za najlepšieho herca vyhlásili Francúza Fabrica Luchiniho za účinkovanie vo francúzskom filme L'Hermine. Režisér a scenárista tohto filmu Christian Vincent si odniesol aj ocenenie za najlepší scenár.

Oscarový predseda

Predsedom tohtoročnej deväťčlennej poroty bol mexický režisér Alfonso Cuarón, ktorý v roku 2013 získal Oscara v kategórii najlepšia réžia za film Gravitácia so Sandrou Bullock, Georgeom Clooneym a Edom Harrisom, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Medzi súťažnými filmami bola aj koprodukčná snímka Marguerite, na ktorej sa spolu s Francúzskom a Belgickom podieľala aj Česká republika, ocenenie však napokon nezískala.

Filmový festival v talianskych Benátkach je spolu s festivalmi v Berlíne a Cannes patria k najdôležitejším vo filmovom priemysle. Vlaňajším víťazom benátskeho festivalu bol švédsky film "Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote" režiséra Roya Anderssona.

Pre ženu

Najčítanejšie