Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
V Benátkach rozprestreli červený koberec. Štartuje filmový festival
Zdielať na

V Benátkach rozprestreli červený koberec. Štartuje filmový festival

Všetky oči a fotoaparáty sa až do dvanásteho septembra budú upierať na Benátky. Práve tam odštartoval 72. ročník najstaršieho filmového festivalu, ktorý poznáme pod názvom Biennale. A prvú lahôdku si návštevníci mohli vychutnať hneď v úvode. Premietli im nesúťažnú britsko-americkú drámu Everest.

Na červenom koberci sa to hemžilo ako na mravenisku celebritami zo všetkých kútov sveta. Pomedzi ne prechádzali členovia tohtoročnej poroty.

Niektoré herecké hviezdy s reportérmi a fanúšikmi žartovali, rozdávali sa tisícky autogramov a z každej strany šľahali blesky.

Času nebolo nazvyš, každý sa presúval do sály, kde sa začínal úvodný ceremoniál.

Prominentí účastníci

"Pán prezident, ďakujeme vám, že ste s nami dnešný večer. Ďakujeme za podporu filmovému festivalu aj za Benátky," vyhlásil prezident Biennale Paolo Baratta.

Taliansky prezident si toto prestížne podujatie nenechal ujsť. Benátsky filmový festival má bohatú históriu, ktorá sa píše už od roku 1932. Benátky sú spolu s festivalmi v Cannes a v Berlíne najprestížnejšími filmovými festivalmi na svete. Osemčlennú porotu tento rok povedie pôvodom mexický režisér Alfonzo Cuarón.

"Dobrý večer. Som šťastný, že som späť v Benátkach a že predsedám porote plnej mojich priateľov, ktorých si veľmi vážim. Cítim sa nesmierne poctený. Som Mexičan žijúci v Európe a vždy ma tu pekne privítali, preto by som chcel dnes a v budúcnosti požiadať o rovnaké prijatie všetkých imigrantov. Ďakujem vám," povedal Cuarón.

Významné ocenenia

Úvodný ceremoniál k 72. ročníku sa skončil premietaním nesúťažnej snímky Everest spod taktovky islandského režiséra. Dráma z horolezeckého prostredia všetkých nadchla.

V samotnej súťaži sa predstaví celkovo 21 súťažiacich filmov, ktoré zabojujú o hlavnú cenu Zlatého leva.

Ďalšími oceneniami sú: Strieborný lev, Veľká cena poroty a Volpiho pohár pre najlepšiu herečku a herca a Zlatý lev za celoživotné dielo.

Pozrite si reportáž:

SITA

TV JOJ

Najčítanejšie