Skoro jasno
21°
Bratislava
Miliónová princezná? Charlotte má pre ekonomiku hodnotu 5 miliárd dolárov
Zdielať na

Miliónová princezná? Charlotte má pre ekonomiku hodnotu 5 miliárd dolárov

Princ George, prvorodený syn princa Williama a jeho manželky Kate, sa jedného dňa pravdepodobne stane kráľom. Pokiaľ ale ide o prínos pre britskú ekonomiku, bude zrejme dôležitejšia jeho mladšia sestra Charlotte. Podľa odhadov spoločnosti Brand Finance má štvormesačná princezná už teraz pre britskú ekonomiku hodnotu takmer päť miliárd dolárov, zatiaľ čo jej brat len 3,6 miliardy.

Je pravda, že malá princezná zatiaľ stále zaostáva za svojou matkou, ktorej príspevok pre britskú ekonomiku sa odhaduje na 7,2 miliardy dolárov. Vzhľadom na to, že sa ale na verejnosti objavila zatiaľ len dvakrát, po svojom narodení a pri krstinách, je hodnota, ktorú už teraz vytvára, impozantná, píše na svojich stránkach CNN.

"Efekt Charlotte" priniesol obrovský rast módnym a ďalším značkám, ktoré malá princezná obliekla alebo s nimi bola inak spojená. Len jej narodenie podľa Brand Finance vygenerovalo ekonomický prínos viac ako 150 miliónov amerických dolárov.

Populárna šatka

Krajková šatka za 100 dolárov, ktorú mala princezná na sebe, keď ju jej rodičia predstavovali svetu, sa podľa výrobcu okamžite vypredala a je o ňu naďalej veľký záujem. "Je veľmi populárna, videli sme obrovský nárast objednávok z celého sveta v posledných niekoľkých mesiacoch, všetko vďaka médiám," povedala riaditeľka firmy G.H. Hurt & Sons Gillian Taylor.

SITA

Podobné šialenstvo vyvolal aj starobylý kočík, v ktorom viezli Charlottu na krstiny. Spoločnosť Prams With Pizazz, ktorá sa zaoberá obnovou starobylých detských kočiarov, bola podľa jej majiteľa Scotta Frewa po ceremoniále doslova zaplavená správami, e-mailami a telefonátmi.

Hodnota päť miliárd dolárov u princeznej Charlotte ukazuje, že táto čiastka pritečie do britskej ekonomiky ročne len vďaka princeznej. Hodnota "firmy", ako sama kráľovná Alžbeta II. údajne nazýva kráľovskú rodinu, je podľa Brand Finance celkom 87 miliárd dolárov.

Svet uvidel prvýkrát princeznú Charlotte, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie